selectie

In this image provided by Pinachotheque de Paris museum, the 1936 photo of a woman holding an African mask "Black and White" by American-born artist Man Ray is shown. The photo, part of "The Workshop of Man Ray," on display at the Pinachotheque de Paris museum through June 1, draws on the artist's meticulously kept archives to bring together an eyebrow-raising potpourri of some of Ray's best- and least-known work. (AP Photo/Pinachotheque de Paris museum, Man Ray) ** NO SALES ** AP

documentaire

Terra X: Der Geheimcode von Stonehenge. Het enige waarover geleerden het eens zijn is dat openingen in de stenen cirkel van Stonehenge in midzomer de zonsopkomst, en in midwinter de zonsondergang aangeven. Vorig jaar werden de resultaten bekendgemaakt van een onderzoek dat er voor het eerst sinds 1946 had plaatsgevonden: Stonehenge was een gezondheidscentrum.ZDF, 19.30-20.15u.

De oorlog: Loodzware jaren. Serie over Nederland in WO II. In dit deel de eerste jaren na de bevrijding. Ned.2, 20.15-21.10u.

Panorama: Warren Buffett in acht regels. Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van Buffett, een van de rijkste mensen ter wereld, is gevestigd in een anoniem kantoortje. Met slechts zestien personeelsleden wordt daar een miljardenkapitaal beheerd. Hoe doet hij dat?Canvas, 20.10-21.00u.

History: Der Schatz der Tempelritter. Op een nacht in 1307 liet de Franse koning Philips de Schone alle ridders van de Orde der Tempeliers arresteren. Na marteling bekenden velen allerlei misdaden; zij eindigden op de brandstapel. Paus Clemens V – die zijn benoeming aan Philips te danken had – stuurde de Inquisitie op de Orde af en liet alle bezittingen confisqueren. Tot de dag van vandaag wordt er gespeculeerd over het fabelachtige fortuin van de Orde dat ergens verborgen zou zijn. ZDF, 0.30-1.15u.

informatief

Het Groot Kinderdictee der Nederlandse Taal. Philip Freriks presenteert vanuit het gebouw van de Eerste Kamer het taalkundige gevecht tussen kinderen uit groep 8 van de basisschool. Ned.3, 19.00-19.39u.

Zembla: Oogverblindend vuurwerk. Film over vuurwerkslachtoffers van de vorige jaarwisseling, en een zoektocht naar regelgeving en veiligheid.Ned.2, 21.50-22.30u.

cultuur

Don Carlo. Produktie van DNO onder regie van Willy Decker uit 2004, uitgevoerd door het Concertgebouworkest olv Riccardo Chailly. Ned.2, 13.25-16.34u.

Close up: Oscar Niemeyer - het leven is een ademtocht. De inmiddels ruim honderdjarige architect, beroemd geworden met zijn ontwerpen voor de stad Brasilia, vertelt over zijn oeuvre.Ned. 2, 18.25-19.25u.