Samenwerking van ANP en GPD

Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) en de Geassocieerde Persdiensten (GPD) willen samenwerken. De GPD wil volgend jaar verhuizen naar het pand van het ANP in Rijswijk. Later moet ook samenwerking op redactioneel vlak van de grond komen. Beide nieuwsorganisaties behouden hun redactionele onafhankelijkheid.

De directies en hoofdredacties van beide persbureaus zijn er al uit. De leden van de GPD, de zeventien aangesloten regionale dagbladen, moeten het plan nog goedkeuren. Dat gebeurt volgens Marcel van Lingen, hoofdredacteur/directeur van de GPD, waarschijnlijk voor het einde van het jaar. Van Lingen verwacht dat hij door de samenwerking minstens 1 miljoen euro zal besparen, op een budget van 9 miljoen euro.

Zo’n besparing zal een aantal regionale kranten als muziek in de oren klinken. Door de economische crisis en reorganisaties bij onder meer Wegener, Mecom en Telegraaf Media Groep hebben veel regiotitels het moeilijk. De kranten kijken kritisch naar hun ‘dure’ abonnementen op GPD en ANP.

Voor het ANP betekent de samenwerking op korte termijn dat het persbureau een aantal vaste kosten kan delen met de GPD. In de loop van volgend jaar verwachten beide organisaties ook inhoudelijk te kunnen samenwerken. Bijvoorbeeld bij fotografie, in Brussel en bij de verslaggeving rond het Koninklijk Huis, aldus Van Lingen (GPD). „Zowel het ANP als wij stuurde laatst een verslaggever mee met de koningin naar Mexico. Dat kan een stuk efficiënter.” Hij benadrukt dat er geen sprake zal zijn van gedwongen winkelnering. GPD-leden zitten niet vast aan het ANP.

In 2006 probeerde de GPD nog samen met het Amsterdamse persbureau Novum Nieuws een concurrent te vormen voor het ANP. Dat plan mislukte, omdat de grote kranten uiteindelijk niet overstapten naar GPD/Novum.

    • Jan Benjamin