Philip Freriks

Wie is de man-van-de-week?

Dat kan alleen Philip Freriks zijn. Niet alleen is hij 16 december de bovenmeester in de twintigste editie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal, dat hij zelf naar Frans voorbeeld heeft geïmporteerd, maar er is nog een tweede aanleiding – en die is veel dramatischer: komende vrijdag presenteert Freriks voor de allerlaatste keer het NOS Journaal.

Gaat hij nu al?

Tja, hij is 65.

Gaat hij nu pas?

Zo kunnen we het ook zien. Al op 1 januari 2006 zou Freriks met pensioen gaan. Maar toen zijn beoogd opvolger Charles Groenhuijsen ruzie kreeg met de NOS omdat hij voorlopig wilde pendelen tussen Hilversum en zijn woonplaats Washington, werd Freriks gevraagd bij te tekenen. Zijn nieuwe opvolger, Rob Trip, hoeft alleen maar uit de buurt van Nijmegen te komen.

Is Freriks niet zelf ook een pendelaar?

In zekere zin. Hij woont in Parijs, waar hij sinds 1971 als correspondent werkzaam was, en heeft een vakantieadres op Corsica, maar verblijft tijdens zijn journaalweken in een prettig appartement in Amsterdam.

Kunnen we nog zonder hem?

We zullen hem missen, na veertien jaar NOS Journaal. En dat geldt ongetwijfeld ook voor degenen die zich ergerden aan zijn versprekingen („flexibele contacten, pardon: contracten”). Hij wist neutraal te blijven en tegelijk toch iets persoonlijks aan de berichtgeving toe te voegen. Zijn handelsmerk: de bruggetjes die hij maakte van het laatste onderwerp naar het weer. Vorige week nog, bij de dood van Ramses Shaffy: „Na het weer nog even horen hoe stil het is in Amsterdam. Maar... Erwin Kroll, de elementen maken natuurlijk veel kabaal.”

Bestaat er niet zelfs een Freriks-fanclub?

Die bestond. Op zeker moment had die 262 leden. Maar enige gêne was onze man-van-de-week niet vreemd. Eerst eiste hij de door de fanclub gebruikte domeinnaam op. En toen hij zou worden geïnterviewd in de TV Show van Ivo Niehe, wenste hij geen fanclubleden in het publiek te zien. Zo schudde hij hen van zich af. In 2004 werd de fanclub opgeheven.

Een passend slotwoord graag.

We wensen Philip Freriks nog een héél prettige avond.

    • Henk van Gelder