Paus schaamt zich over Ierse kindermisbruik

Paus Benedictus XVI deelt de gevoelens van van „woede, verraad en schaamte” over het seksueel misbruik van minderjarigen door priesters in Ierland. Hij zal de Ieren in een herderlijke schrijven duidelijk maken wat hij van de affaire vindt.

Dit heeft de paus gisteren laten weten na een anderhalf uur durend onderhoud in Rome met de hoogste vertegenwoordigers van de Ierse kerk, onder wie de aartsbisschop van Dublin, Diarmuid Martin.

Het was voor het eerst dat het Vaticaan reageerde op het vernietigende onderzoeksrapport van eind november, waaruit bleek dat in het bisdom Dublin tussen 1975 en 2004 honderden kinderen waren misbruikt door tientallen priesters. Tot nog toe had Rome het priesterlijke wangedrag beschouwt als „een zaak voor de lokale kerk”.

Uit het Ierse rapport bleek dat de kerk haar eigen belangen stelselmatig voorop had gesteld. „Bij het afhandelen van gevallen van seksueel misbruik van kinderen was de eerste zorg van het aartsbisdom Dublin geheimhouding, het vermijden van een schandaal en de bescherming van de reputatie van de kerk en haar bezittingen”, concludeerden de onderzoekers.

De Ierse bisschoppen toonden zich eerder deze week geschokt door het rapport. Zij vroegen „nederig” om vergiffenis en erkenden dat niets het toedekken van misdaden rechtvaardigt.

De paus ging gisteren niet in op de vraag of er bisschoppen moeten aftreden. Maar hij liet wel weten dat de gevolgen voor „lokale kerkleiders met uiteindelijke verantwoordelijkheid voor de pastorale zorg voor kinderen” nader bekeken zullen worden.

Bisschop Martin, die aantrad nadat de affaire in 2004 door een geruchtmakend tv-programma naar buiten was gebracht, zei dat het „niet alleen gaat om de vraag of er koppen moeten rollen”.

Volgens Martin is belangrijker dat betrokkenen „hun eigen verantwoordelijkheid nemen”. Wat dat betreft was het „goed om te zien” dat verschillende bisschoppen publiekelijk hebben gezegd dat zij overwegen op te stappen. „Dat is beslist iets nieuws in de kerk in Ierland.” (AP, Reuters)