Ook imams in verzet tegen beeld Senegal

Een omstreden beeld, vijftig meter hoog, 27 miljoen dollar duur, bedacht door de president van Senegal en uitgevoerd door Noord-Koreaanse arbeiders, had vandaag officieel onthuld zullen worden, op een heuvel uitkijkend over de Senegalese hoofdstad Dakar. Via een videoverbinding hadden de presidenten Obama en Sarkozy de plechtigheid zullen mee beleven.

Maar de ceremonie is verschoven naar april, terwijl de protesten tegen het project maar blijven aanzwellen. Al maanden mopperen Senegalezen over ‘African Renaissance’, zoals het beeld heet van een Afrikaanse man die een moeder en een kind optilt.

Nu ageren ook imams ertegen tijdens het vrijdagsgebed. Het zou afgoderij en geldverspilling zijn. Terwijl president Abdoulaye Wade, die zich de intellectuele vader van het kunstwerk noemt, ook nog van plan is geld te vragen van bezoekers en een deel daarvan in eigen zak te steken.

Ook op de esthetische kwaliteiten van het beeld, in socialistisch-realistische stijl en hoger dan het Vrijheidsbeeld, valt het een en ander af te dingen. De Franse ambassadeur in Dakar sprak in een ambtsbericht aan Parijs, dat gepubliceerd werd in het weekblad Le Canard Enchaîné, van de „onnavolgbare Kim Il-sung-stijl”, naar de vorige leider van Noord-Korea.