Onrust in India om nieuwe deelstaat

In India is onrust ontstaan over de aankondiging van de regering, donderdag, om een nieuwe deelstaat te maken in het zuidelijke Andhra Pradesh. Demonstraties tegen het besluit zijn gisteren ontaard in rellen. In het deelstaatparlement dienden 128 van de 294 leden hun ontslag in. Uit andere delen van het land komen oproepen van minderheden die ook een eigen staat willen.

De regering in New Delhi besloot tot de creatie van Telangana na een week van gewelddadige protesten in Hyderabad, de hoofdstad van Andhra Pradesh, waar veel internationale bedrijven gevestigd zijn. Gisteravond maakte Delhi bekend dat Hyderabad tot Telangana gaat behoren. Inwoners van de nieuwe deelstaat, in het noordwesten van Andhra Pradesh, hebben vijftig jaar geijverd voor de splitsing, omdat zij vinden dat zij economisch achtergesteld worden bij de regio Andhra.

Etnisch Nepalese Gorkha’s in Darjeeling, in de oostelijke deelstaat West-Bengalen, hebben gisteren een staking afgekondigd om hun eigen Gorkhaland op te eisen. Ook de Koch-Rajbongshi willen een aparte deelstaat in het oosten.

Het farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline heeft zijn vestiging in Hyderabad gesloten uit vrees voor gewelddadige protesten. Eerder was een kantoor van HSBC aangevallen. Telangana wordt de 29ste deelstaat van India. (AP, Reuters, BBC)