Lieflijke bubbels

De maand december is vol champagnemomenten. Nu zijn er mensen die, als ze toch een smak geld neerleggen voor wijn, liever een mooie fles rood kopen. Sterker, ik ben een van hen. Maar laatst proefde ik een champagne waar ik echt vrolijk van werd, en die nog betaalbaar is bovendien. Henri Giraud is een relatief klein champagnehuis in Aÿ. Er worden 350.000 flessen per jaar geproduceerd, waaronder een door wijntijdschrift Perswijn zeer goed beoordeelde Millésimé 1999 (à €144,95).

De champagne waardoor ik mij liet betoveren is de Esprit Blanc, gemaakt van 70 procent Pinot Noir en 30 procent Chardonnaydruiven. Een frisse, fruitige, maar ook lieflijke wijn waarin je, zelfs als amateurchampagnedrinker, iets bloemigs en mineraligs kunt herkennen. Ook erg fijn: de mousse is verre van opdringerig. Ik zou hem in eerste instantie als aperitief schenken, maar mocht er vis of schaaldieren op tafel komen, kan hij prima worden doorgedronken. ‘Makkelijk drinkbaar’ klinkt voor wijnsnobs misschien niet als een aanbeveling, maar wat is er tegen een champagne waar iedereen van geniet? JV