Kort nieuws Economie

VS: Huis stemt in met strenge regels financieel toezicht

WASHINGTON, 12 dec. - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren ingestemd met voorstellen die het financieel toezicht in de VS ingrijpend veranderen. De regelgeving is afkomstig van president Obama. Volgens het plan komt er een instelling die ervoor moet waken dat het financiële systeem ineenzakt. Durfinvesteerders en kredietbeoordelaars krijgen meer beperkingen. Ook het toezicht op het stelsel van centrale banken wordt versterkt. Volgend jaar buigt de Senaat zich nog over de voorstellen. (ANP)

HVC Groep gaat in duurzame energie

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 12 dec. - Afval- en nutsbedrijf de HVC Groep uit Alkmaar gaat 54 miljoen euro investeren in duurzame energie. Dat hebben de aandeelhouders gisteren besloten. De HVC Groep is in handen van 55 gemeenten in Flevoland, Friesland, Noord- en Zuid-Holland. Van de investering is 34 miljoen euro bedoeld voor deelname aan een windpark, dat voor de kust bij Eemshaven, net op Duits grondgebied, gebouwd gaat worden. Verder gaat de HVC Groep in het Noord-Hollandse Middenmeer een fabriek bouwen die jaarlijks 80.000 ton gft-afval kan omzetten tot ‘groen’ gas, dat als transportbrandstof is te gebruiken.

Griekenland wil geen steun van IMF

BRUSSEL, 12 dec. - De Griekse premier Giorgos Papandreou heeft gisteren gezegd dat zijn land geen beroep zal doen op leningen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Hij beloofde alles in het werk te zullen stellen om de schuld van zijn land vanaf volgend jaar terug te dringen. Het Griekse begrotingstekort is opgelopen tot bijna 13 procent van het bruto binnenland product (bbp). Volgens Europese regels moeten EU-lidstaten het tekort beperken tot maximaal 3 procent. (ANP)