Kort nieuws Buitenland

Rusland: cel voor agent na moord op journalist Jevlojev

Karaboelak, 12 dec. - Een rechtbank in het zuiden van Rusland heeft gisteren een politieagent tot twee jaar cel veroordeeld voor de moord op journalist Magomed Jevlojev, zomer vorig jaar. De rechter achtte de agent schuldig aan doodslag. Jevlojev werd in augustus 2008 in een politieauto door zijn hoofd geschoten, even nadat hij in Moskou was gearresteerd. Hij beheerde een website die berichtte over moorden, ontvoeringen en andere misdaden gepleegd door het regime van de Russische deelrepubliek Ingoesjetië. Volgens de politie destijds ging het om een ongeluk. Jevlojevs familie zei dat hij was vermoord om zijn kritiek. De familie zegt in beroep in te gaan omdat hogere autoriteiten opdracht zouden hebben gegeven tot de moord. (AP, AFP)

‘Kopstuk Al-Qaeda gedood in Pakistan’

Washington, 12 dec. - Bij een Amerikaanse luchtaanval in het noordwesten van Pakistan is gisteren een kopstuk van Al-Qaeda gedood. Dat melden verschillende media op gezag van een anonieme Amerikaanse regeringsfunctionaris. Volgens sommige media, waaronder tv-station CBS, gaat het om Abu Yahya Al-Libi, na Osama bin Laden en Ayman Al-Zawahiri de nummer drie van het terreurnetwerk. Volgens andere media, waaronder tv-zender NBC, betreft het Saleh Al-Somali, de leider van terreuracties buiten Pakistan en Afghanistan. Het slachtoffer zou zijn omgekomen bij een aanval met een onbemand vliegtuig in het grensgebied van Pakistan en Afghanistan. (AFP)

Argentinië: ex-lidjunta moet cel in

Buenos Aires, 12 dec. - De Argentijnse ex-generaal Luciano Benjamin Menéndez (82) is gisteren door de federale rechtbank in de provincie Córdoba veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens moord, ontvoering en marteling tijdens de ‘vuile oorlog’ (1976-1983), toen Argentinië door een militaire junta werd geregeerd. Hij was vorig jaar ook al tot levenslang veroordeeld voor schendingen van mensenrechten tijdens de dictatuur. De rechter bepaalde toen dat hij die straf thuis uit mocht zitten, maar de federale rechtbank vernietigde dat besluit gisteren en bepaalde dat Menéndez de gevangenis in moet. Deze hekelde de uitspraak. „De guerrilla is nu aan de macht”, reageerde hij. (AFP)

Fernandez: Zelaya ontmoet opvolger

Santo Domingo, 12 dec. - De door het leger verdreven linkse president Manuel Zelaya van Honduras zal maandag in de Dominicaanse Republiek een ontmoeting hebben met zijn rechtse opvolger Porfirio Lobo, die twee weken geleden de presidentsverkiezingen won. Dat heeft president Leonel Fernandez van de Dominicaanse Republiek gisteren gezegd. Doel is volgens Fernandez een uitweg te vinden uit de politieke crisis die Honduras in zijn greep houdt sinds Zelaya eind juni werd afgezet. Zelaya, die vecht voor zijn terugkeer, verblijft in de Braziliaanse ambassade in de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa. Hij onderhandelde de afgelopen week vruchteloos over de voorwaarden waaronder hij deze zou kunnen verlaten. (AFP, AP)

Italië: minister van corruptie verdacht

Rome, 12 dec. - De Italiaanse minister voor Regionale Zaken, Raffaele Fitto, wordt vervolgd wegens corruptie. Dat heeft een rechter in Bari in Zuid-Italië, gisteren bepaald. Fitto wordt verdacht van het aannemen van een half miljoen euro aan steekpenningen in 2004 in ruil voor medewerking aan een overheidsproject. Met het geld zou hij de partijkas illegaal hebben gespekt. Fitto was destijds president van de regio Puglia, waarvan Bari de hoofdstad is. Hij zegt onschuldig te zijn. (AP)