Kort nieuws Binnenland

Kabinet ‘geschokt’ door kritische noot van ombudsman

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 12 dec. - Het kabinet heeft „geschrokken en geschokt" kennisgenomen van de kritiek van de Nationale Ombudsman op het politieoptreden bij de strandrellen in Hoek van Holland. Vice-premier Wouter Bos zei het gisteren „onverantwoord en ongepast” te vinden dat Alex Brenninkmeijer meent dat politieagenten te veel geweld hebben moeten gebruiken om zich te verdedigen. Bij een lezing in Tilburg riep de ombudsman donderdag tevens de vraag op of de agenten het leven van het publiek niet in gevaar hadden gebracht. „Als er die avond levens in gevaar waren, waren het die van de agenten”, reageerde Bos. Een woordvoerder stelt dat de ombudsman verkeerd begrepen is. Bij het ontspoorde feest kwam een 19-jarige feestganger om het leven door een politiekogel.

TON doet mee in zuiden Nederland

RIJSWIJK, 12 dec. - Trots op Nederland (TON) doet met de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart in ieder geval mee in Tilburg, Den Bosch, Helmond, Maastricht en Landgraaf. Oprichtster Rita Verdonk heeft dat gisteravond via haar persoonlijke pagina op Twitter bekendgemaakt. „En dat is nog maar het begin”, voegde het Tweede Kamerlid eraan toe. De ‘politieke beweging’ TON is inmiddels in alle negentien kieskringen vertegenwoordigd met een bestuur. (ANP)

‘Kwart van vmbo-t presteert slecht’

AMSTERDAM, 12 dec. - Een kwart van de vmbo-t scholen presteert onvoldoende. De leerlingen op de voormalige mavo’s halen vooral lage cijfers in de vakken Nederlands, Engels en wiskunde. Dat concludeert dagblad Trouw vandaag op basis van gegevens van de onderwijsinspectie. De krant onderzoekt jaarlijks Nederlandse scholen op basis van aantallen zittenblijvers, slagingspercentages en examencijfers. (ANP)

Waterschap betaalt dijkversterkingen

DEN HAAG, 12 dec. - Niet de overheid maar de waterschappen betalen voortaan voor de versterking van de belangrijkste dijken. Ze betalen nu nog alleen het onderhoud. Het kabinet stemde gisteren in met plannen van de Unie van Waterschappen die ertoe moeten leiden dat vanaf 2011 jaarlijks 100 miljoen euro op de rijksbegroting kan worden bespaard. (ANP)

Illegaal vuurwerk al boven 161 ton

DEN HAAG, 12 dec. - Dit jaar is tot dusver 161.425 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Volgens het Openbaar Ministerie is dit aanzienlijk meer dan in voorgaande jaren rond deze tijd. (ANP)