Koning van het absurde

None

Modeontwerper Bernhard Willhelm (37) is een grappenmaker. Hij maakt broches van spiegeleieren, want koken is een van zijn hobby’s. Zijn favoriete modellen zijn pornoacteurs, Pippi Langkous is zijn stijlicoon en hij maakt harlekijnspakken van de Amerikaanse vlag. Tegelijkertijd is Willhelm ook een romanticus. Zo bedrukt hij rokken met prints van vrijende kikkers. En op zijn sokken borduurt hij verliefde poedels.

Omdat hij al ruim tien jaar de koning van de absurde mode is, verdient Willhelm een overzichtstentoonstelling, oordeelde het Groninger Museum. „Het is knap om met zulke komische ontwerpen zo lang aan de top van de bloedserieuze modewereld te staan”, zegt curator Sue-an van der Zijpp.

De aan de modeacademie in Antwerpen afgestudeerde Willhelm is niet bang om vastgeroeste moderegels te doorbreken. Hij heeft een hekel aan statusverhogende mode en een liefde voor het kleedgedrag in achterstandswijken.

Willhelm deinst er niet voor terug 40-jarige modellen in gestippelde burka de catwalk op te sturen. En zijn goudkleurige banaan-hoofdtooi (zie foto) is geïnspireerd op de spirituele sikkel van de maangod Nannar. Toch zijn z’n collecties geen verkleedpartijen. Daarvoor is hij technisch te bedreven. Niet voor niets showt hij zijn nieuwe ontwerpen al vanaf het begin van zijn carrière tijdens de Parijse modeweek, waar inkopers en fans – vooral jonge creatieven – voor de deur staan te springen.

Willhelm doet het erg goed, zegt Gerda van Ravenstein, eigenaar van Van Ravenstein, de enige winkel in Nederland die zijn kleren verkoopt. „Mijn klanten worden er vrolijk van.”

    • Aynouk Tan