Iedereen zijn Nationale Dag

Een land dat zelfs bizarre feestdagen genereus verwelkomt, is ook ruimhartig in de toekenning van rare officiële dagen.

In de kleuterklas van mijn dochter wrong ik me vorige week in bochten om het sinterklaasfeest enigszins sympathiek aan de man te brengen. Zijn Zwarte Pieten soms Surinamers, vroeg haar juf belangstellend.

„Nee”, zei ik. „Het zijn blanken. In blackface.”

Zij: „Wów!”

Ik excuseerde me voor onze „very ancient rituals”, zette daarbij mijn Rijksmuseumgezicht op en werd hartelijk uitgenodigd voor een praatje in het kader van ‘Feestdagen Rond de Wereld’, die op school allemaal met gelijk enthousiasme worden gevierd. We hebben deze maand nog Chanoeka en Kwanzaa. In februari vieren we Chinees Nieuwjaar. In maart St. Patrick’s Day. Wij namen pepernoten mee, zongen en het lukte mijn dochter tegenover haar merendeels gekleurde klasgenoten te zwijgen over Afro-American Piet.

Het ligt eigenlijk voor de hand dat een land dat ook bizarre feestdagen zo genereus verwelkomt, eveneens ruimhartig is in de toekenning van rare officiële dagen. Zo is december hier officieel Nationale Stropdas Maand en Nationale Schrijf een Zakenplan Maand. En het is de maand voor Nationale Dobbelsteen Dag; Nationale Pandjesbaas Dag; Nationale Zeurkousen Dag en Nationale Badkuip Feestdag. Op Badkuip Feestdag betreuren sommige Amerikanen de opkomst van de douche.

Amerika komt om in de officiële dagen, weken en maanden. Het zijn er nu meer dan twaalfduizend. Het instellen van een officiële dag, week of maand is dan ook eenvoudiger dan je zou denken. Iedereen kan hier een officiële dag beginnen.

Tot in de jaren vijftig moesten nationale dagen, weken of maanden hier worden erkend door het Congres. In 1957 publiceerden de twee broers William en Harrison Chase uit Michigan een overzicht onder de titel Chase’s Calendar of Events. Die was 32 pagina’s dik, telde 364 lemma’s en kostte 1 dollar. Nog datzelfde jaar droeg het Congres, kennelijk opgelucht, het vastleggen van officiële dagen volledig over aan de Chase-broers. Sindsdien werd de Chase’s Calendar 753 pagina’s dik en nu telt hij 12.500 speciale dagen.

Chase’s Calendar is nu in bezit van mediacorporatie McGraw-Hill, waarmee de toekenning van officiële dagen in handen kwam van het grootkapitaal – iets waarmee Amerikanen niet lijken te zitten. Wat helpt, is dat de huidige hoofdredacteur Holly McGuire een vrouw is met „een hoofd voor trivia”, zoals ze verontschuldigend zegt als we aan de telefoon praten, en ze een ongelooflijke hoeveelheid speciale dagen van buiten blijkt te kennen. Ja, ze erkent veel commerciële officiële dagen, zoals Nationale Boekwinkel Dag, maar haar hart gaat uit naar het excentrieke individu. Een van haar lievelingsdagen is 10 maart, Mario Dag. Dit op initiatief van Mario Fascitelli uit Albuquerque, New Mexico. Mario ontdekte op een dag dat je 10 maart in Amerika afkort tot MAR IO: Mario! Dat leek Mario leuk voor alle Mario’s. De simpele schoonheid van zoiets. Daar kan Holly McGuire voor vallen.

Jaarlijks komen er ongeveer honderd verzoeken voor officiële dagen, maanden en jaren binnen, waarvan gemiddeld driekwart de nieuwe editie van de kalender haalt. Zonder een promotieplan voor je officiële dag, week of maand kom je er niet tussen, al is het beginnen van een website vaak genoeg. Je moet een formulier invullen en kunnen aantonen dat er enige belangstelling bestaat voor het onderwerp. Chase’s Calendar controleert vervolgens jaarlijks op continuïteit. Zijn er nog activiteiten? Doet de website het? Staan de initiatiefnemers nog belangstellenden te woord? Soms trekken zij zich namelijk geschrokken terug. Onderschat niet, zegt Holly McGuire, wat het instellen van een officiële dag teweeg kan brengen. Mark Summers uit Albany in Oregon bijvoorbeeld, begon in 1995 met een vriend ‘Internationale Praat als een Piraat Dag’. Ze kozen 19 september, de verjaardag van zijn ex-vrouw. Om de scheiding te vieren. Praat als een Piraat Dag is nu bekend tot in Australië, Summers publiceerde drie piratenboeken en in Amerika halen winkels al speciale reclamestunts met zijn dag uit.

De meeste verzoeken voor officiële dagen hebben te maken met Amerikaanse obsessies. Er zijn dus veel dagen over eten, zoals Nationale Taart Dag, Popcorn Maand en met ingang van komend jaar Nationale Chili Dog Dag. De grootste categorie, gezondheid, begint volgens McGuire echt een probleem te worden. Er zijn nu al 125 officiële dagen, weken en maanden over gezondheid. Ze overlappen en beconcurreren elkaar. „Maar iedereen wil een speciale dag voor zijn eigen ziekte.” En dan de huisdieren. Die hebben al tal van dagen, zoals Onafhankelijkheidsdag voor Eigenaren van Huisdieren, maar ook hier rukt gezondheid op. Huisdier Kanker Bewustzijn Maand en Huisdier Gezonde Tanden Maand zijn al officieel in een land waar veel mensen zich nog geen ziektekostenverzekering of tandarts kunnen veroorloven.

Is dan echt alles mogelijk? Nee, zegt Holly McGuire. „Er is een echtpaar dat al jaren een officiële dag probeert te krijgen voor het ‘Knippen van Overmatige Beharing uit Neus en Oren’. Dát gaat me echt te ver.”

    • Margriet Oostveen