Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Een beer zonder jas

A Spectacled bear named Dolores walks around her enclosure at the zoo in the eastern German city of Leipzig on November 4, 2009. The animal is suffering from hair loss. AFP PHOTO DDP / SEBASTIAN WILLNOW GERMANY OUT
A Spectacled bear named Dolores walks around her enclosure at the zoo in the eastern German city of Leipzig on November 4, 2009. The animal is suffering from hair loss. AFP PHOTO DDP / SEBASTIAN WILLNOW GERMANY OUT AFP

Dit vreemde dier met haar rimpelige vel en treurige ogen is: een berin. Een brilberin. Brilberen zijn kleine en schuwe beren met een bruine vacht. Ze leven in Zuid-Amerika in het Andesgebergte. Normaal hebben ze twee lichte plekken rond hun ogen, als een bril. Vandaar hun naam. Deze kale berin heet ook Dolores, wat verdriet betekent. Dat is wel heel toepasselijk nu ze haar jas verloren is. Dolores woont in de dierentuin van Leipzig. Twee andere berinnen daar hebben ook hun haren verloren. Net als beren in dierentuinen in Bolivia en Peru. Die kregen hun vacht terug toen ze veel fruit en speelgoed kregen. MvdH