Dr. Zeepaard gaat vissen

de proefjesfabriek

Vandaag gaat Dr. Zeepaard vissen. Met een magneet. Meedoen?

Wat heb je nodig? Twee naalden, een magneet (bijvoorbeeld eentje die op de ijskast zit), gekleurd (stevig) papier, een potlood, een schaar, plakband en een soepbord vol water.

Wat moet je doen? -Teken twee vissen op het gekleurde papier, en knip ze uit. Je kunt ook gewoon wit papier nemen en dat met potlood een kleurtje geven. Maak het vissenlijf even lang en recht als de naald.

- Haal de magneet flink wat keren langs de naalden. Strijk bij de ene naald steeds van het oog naar de punt. En bij de andere naald juist van de punt naar het oog.

-Plak met plakband een naald onder elke vis, met de punt onder de kop.

-Leg de vissen in het soepbord met water, elk aan één kant, met de koppen naar elkaar. Zie je wat er gebeurt?

Hoe kan dat? Als je met een magneet langs een naald strijkt, wordt die naald ook een magneet. In de naald zit ijzer, en dat wordt gemakkelijk magnetisch. Net als alle andere magneten krijgt de naald een noordpool en een zuidpool. Maar doordat je met de magneet in twee richtingen langs de twee naalden bent gegaan, heeft de ene naald een noordpool in de punt en de andere een zuidpool. Zo’n magnetische noord- en zuidpool trekken elkaar aan. Daardoor zwemmen de vissen naar elkaar toe. Ze kussen elkaar zelfs. Dr. Zeepaard is dus niet echt gaan vissen. Hij heeft vissen getemd. Nou ja, hij eet ook helemaal geen vis.

Margriet van der Heijden

Meer: www.nrc.nl/kleinewetenschap

    • Margriet van der Heijden