Dekker zwemt naar drie Europese titels

Zwemster Inge Dekker heeft op de tweede dag van de Europese zwemkampioenschappen op de kortebaan drie gouden medailles behaald. Als lid van de estaffetteploeg op de 4x50 vrij verbeterde ze met 1.33,25 het eigen wereldrecord. Hinkelien Schreuder (twee titels) en Robin van Aggele, die op de 100 school zeer verrassend een Europees record zwom (56,29), completeerden het succes van de Nederlandse zwemploeg.

Marleen Veldhuis (zwanger) werd gisteren als slotzwemster van de estafette niet gemist. Een jaar geleden in Rijeka sleurde ze het team met een ‘split’ van 22,82 naar een eindtijd van 1.33,80. Nu maakte Ranomi Kromowidjojo (23,03) het goede werk van starter Dekker (23,53), Schreuder (22,81) en ‘invalster’ Saskia de Jonge (23,88) vakkundig af. De voorsprong op Zweden (1.35,46) en Duitsland (1.36,73) was royaal. Wel hield het gouden kwartet na afloop de adem geruime tijd in, omdat er sprake was van een diskwalificatie. Uiteindelijk bleek het te gaan om een te vroege overname van Rusland.

Dekker, die in Eindhoven Jacco Verhaeren als trainer heeft ingeruild voor Marcel Wouda, en Schreuder duelleerden vlak voor de estafette al in de finale van de 50 vlinder. Daarin joegen ze elkaar op naar een winnende 25 seconden, waarmee ze samen het Nederlands record verbeterden. De Zweedse Thérèse Alshammar, met 24,38 de snelste vrouw ter wereld op de kortebaan, ontbrak in Turkije.

Dekker was haar ongekend succesreeks begonnen met een overwinning op de 100 vrij. Het verschil met Kromowidjojo was klein: 51,35 (Nederlands record) om 51,44. Ze kon zich niet herinneren drie keer op een dag te zijn gehuldigd. „Bij de verenigingskampioenschappen misschien. De titel op de 100 vrij was de eerste en de mooiste. Daarvoor was ik het meest zenuwachtig. Toch was het een goede race”, zei ze voor de camera van de NOS.

Met een zege van Van Aggele op de 100 meter schoolslag had niemand rekening gehouden. De 25-jarige zwemmer uit Hilversum, die in Amersfoort traint onder Fedor Hes, is met 58,03 houder van het Nederlands record; geen tijd waar de internationale top door geïmponeerd raakt. Via 57,85 (serie) en 57,50 (halve eindstrijd) kwam hij in de finale uit op een indrukwekkende 56,29. Youri Verlinden werd op de 100 vlinder vierde, in 49,88. Hij was een tiende te langzaam voor brons.

Op de 400 wissel verbeterde de Hongaarse allrounder Laszlo Cseh zijn eigen wereldrecord. Hij zwom 3.57,27, ruim twee seconden sneller dan twee jaar geleden voor eigen publiek in Debrecen. (ANP)