De poema

Let op: FOTO VIA AD, IN CAPTION MOET KOMEN FOTO PANTERA!!! NLD-20050623-APELDOORN: ***HERHALING KWALITEITSVERBETERING - BEST BESCHIKBARE KWALITEIT *** Een vage foto van een katachtige, volgens de stichting Pantera de eerste foto van de poema die op de Veluwe zou rondlopen. De beelden zijn vaag, maar er is wel op te zien hoe een katachtig dier door een groen veld loopt. Het dier zou gesignaleerd zijn in de buurt van Apeldoorn. Die gemeente geeft donderdagmiddag samen met Pantera een persconferentie. ANP COMMFOTO/STICHTING PANTERA ANP

Tientallen politiemensen hebben op ’m gejaagd in de zomer van 2005. De zwarte poema op de Veluwe. Niet gevonden. Komkommerende media hadden wel beet: Arno van der Valk, voorzitter van de stichting Pantera voor roofdierenopvang, was hun prooi.

Was ’ie er nu wel of niet?

„Er was een katachtig roofdier, zoveel is zeker. Ik heb er foto’s en video van. Maar waarschijnlijk was het geen poema.”

Wat wel?

„Het dier is niet gevangen, dus we weten het niet exact. Mogelijk was het een kruising tussen een zwarte panter en huiskat.”

Pardon?

„Al voordat het beest was gesignaleerd, kenden wij het verhaal over een vrouw die zo twee jongen had gefokt, waarvan er één was ontsnapt.”

Sterk verhaal.

„Er gebeuren wel gekkere dingen. In België en Duitsland zijn de regels voor het houden van exotische dieren veel soepeler dan hier. En daar wordt nogal wat losgelaten dat ook Nederland binnenwandelt: lynxen, wasbeerhonden, wolven.”

En poema’s, panters?

„Ja, die ook. Zo’n drie keer per jaar krijgen we meldingen, inclusief foto’s, van mensen die katachtige roofdieren in Nederland tegenkomen. We houden dat stil, we willen niet weer die mediagekte als in 2005.”

En nooit één gevangen?

„Nee, bij ons zitten alleen 28 dieren die door circussen zijn afgedankt, of in beslag zijn genomen bij particulieren. We willen ze ook niet vangen. Roofdieren horen niet thuis in gevangenschap.”

Gijsbert van Es

    • Gijsbert van Es