De geruststellende arm van een waterpolobeul

In de rubriek ‘Sport in beeld’ schrijft Pieter Kottman over een foto van waterpoloërs Miklos Gor-Nagy en Gabor Kiss (NRC Handelsblad, 5 december). Het is volgens Kottman onduidelijk en cruciaal of de bal naar of van de spelers af beweegt.

Wel, de bal is zonder meer onderweg naar de spelers, wat iedereen met enige kennis van waterpolo onmiddellijk zal zien. Hier vindt een midvoor-midachter-duel plaats.

Grappig is de observatie dat de blauwe cap de armen zou spreiden om als een moeder de witte cap gerust te stellen. De linkerarm van de blauwe cap is namelijk niet zichtbaar en is onder water. Uit ervaring weet ik dat die arm ongetwijfeld niet geruststellend gebruikt wordt door deze bijna twee meter en meer dan honderd kilo wegende Hongaarse waterpolo-‘beul’.

Frans Langerhorst

Midvoor Nederlandse waterpolo hoofdklasse Leidsche Zwemclub 1886