De bus denkt aan traangas (en aan Dior)

Klimaatverandering is een nieuw thema voor de Internationale Socialisten, afdeling Nederland, per bus op weg naar Kopenhagen.

Demonstrators attend a protest march in central Copenhagen December 11, 2009. Copenhagen is the host city for the United Nations Climate Change Conference 2009, which lasts from December 7 until December 18. REUTERS/Christian Charisius (DENMARK - Tags: CIVIL UNREST ENVIRONMENT) REUTERS

De weg naar Kopenhagen is lang. Dat weten de regeringsleiders, die volgende week op de klimaattop verschijnen, dat weten de activisten. De Nederlandse delegatie van de Internationale Socialisten zat gisteren vijftien uur in de bus.

Halverwege de rit braakte die de activisten plotseling uit in de buik van het verfoeide kapitalisme: de veerboot tussen het Duitse Puttgarden en het Deense Rødbyhavn. In de winkelgalerij aan boord regeert het logo. Toblerone-chocola, parfum van Dior, sigaretten in alle smaken. De antikapitalisten laven zich aan schnitzels, friet en blikjes bier, maken hun euro’s op aan wodka. Buiten, aan dek, grappen de rokers dat het best een graadje warmer mag.

Klimaatverandering – het is een nieuw thema voor de Internationale Socialisten. Ze noemen het een kapitalistische uitwas. Maar ze weten nog niet goed hoe ze vandaag, tijdens de grote demonstratie, hun antikapitalistische boodschap over het voetlicht moeten brengen. Hun spandoeken waren gisteravond nog onbeschreven.

In de bus bespreken ze wat mag. Nike-schoenen („tuurlijk”). Een auto bezitten („eigenlijk niet”). Soms gaat het even over biobrandstof of sojabonen. Een vrouw vindt dat ze eigenlijk niet elke dag mag douchen, maar ze kan het niet laten. Make-up draagt ze niet. Niet voor het milieu, maar omdat make-up de werking van traangas zou versterken.

De Internationale Socialisten zeggen dat ze vreedzaam willen protesteren. Maar zodra ze het gevoel krijgen dat de politie ze uitdaagt, verandert het draaiboek. En daar begint het op te lijken; gisteren werden al 68 demonstranten gearresteerd voor ordeverstoring.

Het zal dit weekeinde in Kopenhagen dus zo goed als zeker uitdraaien op rellen. Maar niet iedereen op deze reis is een potentiële herrieschopper. Er is een scheikundeleraar van de Vrije School in Amsterdam, die zijn leerlingen wil onderrichten in de hogere protestkunde. Er zijn geliefden die diep in elkaars capuchontrui verdwijnen. Milieuvriendelijke veertigplussers die zich geen antikapitalist noemen, maar de trein te duur vinden.

Maar het gros is student. Jongens met lange haren, meisjes met rode spoeling. De Palestinasjaal is nog populair. Ze zijn licht gespannen, hebben te kort geslapen. Ze vragen zich af waar Kopenhagen precies ligt. Een zuurpruim zou zeggen: weekenddemonstranten. Ze zingen niet eens de Internationale. Maar ze geloven dat ze vandaag geschiedenis kunnen schrijven.

Laatste nieuws opnrc.nl/kopenhagen

    • Leonie van Nierop