Climategate speelt kleine rol

Een dagelijks verslag van belangrijke ontwikkelingen op de klimaatconferentie in Kopenhagen.

De klimaatonderhandelaars in Kopenhagen hebben climategate redelijk buiten de zalen van het Bella Center weten te houden.

Heel even stak de affaire van de gestolen e-mails van klimaatwetenschappers de kop, op toen Saoedi-Arabië eiste dat er een onderzoek kwam naar de mails, waaruit volgens sommige critici zou blijken dat wetenschappers hebben geknoeid met cijfers om de opwarming van de aarde erger voor te stellen dan die in werkelijkheid is.

De Saoediërs, die al jaren elke gelegenheid aangrijpen om klimaatonderhandelingen te frustreren, riepen de VS op om geen klimaatwet aan te nemen in afwachting van de resultaten van zo’n onderzoek – en zonder Amerikaanse klimaatwet geen klimaatakkoord.

„Het vertrouwen in de wetenschap heeft een ernstige deuk opgelopen”, zei onderhandelaar Mohammed al-Sabban. „Juist nu we hier op het punt staan een akkoord te sluiten [...] dat zal leiden tot grote economische offers.”

Rajendra Pachauri, de voorzitter van het panel van wetenschappers van de Verenigde Naties (IPCC), verdedigde de wetenschappers die door de illegale publicatie van de e-mails onder vuur liggen. Over de Saoedische reactie was hij niet verbaasd. „Olie en politiek gaan heel goed samen”, zei Pachauri. „Maar ik weet niet zeker of dat ook geldt voor olie en wetenschap.”

Ook anderen probeerden climategate op de agenda te krijgen. „Kopenhagen zou wel eens het keerpunt kunnen worden, waar mensen zich eindelijk realiseren dat ze bij de neus genomen zijn”, zei Fred Singer, een bekende Amerikaanse klimaatscepticus.

Maar de Amerikaanse onderhandelaar Jonathan Pershing liet zich niet van zijn stuk brengen. Volgens hem hadden de e-mails „nauwelijks effect” op de gesprekken. Integendeel. Door de verspreiding van de e-mails was er volgens Pershing „een berg aan extra informatie gepubliceerd, waaruit de stevigheid blijkt van de wetenschap en de hoeveelheid, de enorme hoeveelheid van allerlei soorten bewijs van de urgentie en de ernst van het probleem.”

De uitspraak van de dag kwam van Mohamed Aslam, minister van Milieu van de Malediven:

„We willen niet dat mensen hier aan het eind van de conferentie vertrekken met een goed gevoel, zonder dat ze iets hebben gedaan. Overleven is niet onderhandelbaar.”

    • Paul Luttikhuis