België?

Dick Advocaat (62) combineert zijn functie als voetbalbondscoach van België sinds donderdag met het trainerschap bij AZ. Maar vat de Hagenaar zijn baan als bondscoach niet iets te makkelijk op?

Stephan Keygnaert, chef sport van de Belgische krant Het Laatste Nieuws: „Tot de maand mei kan hij bij AZ aan de slag, maar geen dag langer. Tot het eind van de Nederlandse competitie heeft het Belgische voetbalteam slechts één oefenwedstrijd, dus ik denk dat de twee banen te combineren zijn. Pas in september zijn er EK-kwalificatiewedstrijden. Daarom is het echt niet erg als Advocaat de topper van 20 december tussen Anderlecht en Club Brugge op dvd ziet in plaats van live. Wat kan hij nu immers leren over de vorm van de Rode Duivels, terwijl ze pas in september echt in actie moeten komen? Ik heb hem de afgelopen tijd een beetje leren kennen. Hij heeft beloofd het Belgische voetbal niet in de steek te laten. Misschien is het naïef, maar gezien zijn karakter geloof ik hem op zijn woord. Twee jaar geleden zou hij bondscoach worden in Australië, maar op het laatste moment besloot hij dat niet te doen. Daarom vertrouwen sommige Belgen hem niet. Maar ik vind dat we dat niet te veel moeten opkloppen. Ik heb meer moeite met de Belgische bond. Ook wij moesten van Jack van Gelder horen dat Advocaat naar AZ zou gaan. Heel wazig, het lijkt wel een Belgenmop.”

Jan Mulder, voetbalanalyticus en oud-speler van de Belgische club Anderlecht: „Ik ben vandaag helemaal meningloos. Ik heb genoeg meningen over Advocaat gehad... Ik ben blij dat het nu goed gaat [tussen ons] en dat wil ik voorlopig zo houden.”

Peter Vandenbempt, voetbalverslaggever bij VRT Radio: „Het coachen van een nationale ploeg, zelfs al is het een onbelangrijke ploeg als België, is te belangrijk om als bijbaan te doen. Toen Advocaat bondscoach werd, heeft hij zelf gezegd dat hij een baan als clubtrainer niet zag zitten. Hij had geen zin meer om zeven dagen per week op het veld te staan. Natuurlijk kan hij van mening veranderen, maar een achtste dag is er niet in de week. Wanneer is hij dan bondscoach? Hij haalt allerlei problemen op zijn nek. Bij AZ spelen vier potentiële Rode Duivels. Hoe lang zal het duren tot een andere Rode Duivel zich benadeeld voelt omdat een AZ-speler in de basis van het nationale team staat? De Belgische ploeg is in nood, daarom moet Advocaat fulltime in België aanwezig zijn. Hij moet scouten, met voetballers praten en ze leren kennen en hij kan erover denken hoe we het Belgische voetbalniveau omhoog krijgen. Daarbij is Advocaat het uithangbord van het Belgische voetbal. Hij is een absolute toptrainer en krijgt voor Belgische begrippen dan ook vorstelijk betaald. Wij zouden hem dus niet moeten hoeven delen. In België heerst ook de angst dat het hem bevalt bij AZ en dat hij langer wil blijven. In het gunstigste geval combineert hij dat met het bondscoachschap, in het ergste geval zijn we hem kwijt. Dan zijn er acht maanden verloren gegaan en moeten we weer op zoek naar een nieuwe bondscoach.”

François Colin, Belgisch woordvoerder met betrekking tot de HollandBelgium Bid voor het WK voetbal 2018 in Nederland en België en columnist voor de Belgische krant De Standaard: „Advocaat draait lang genoeg mee om het belang van het bondscoachschap in te kunnen schatten. Hij is iemand die moeilijk stil kan zitten, terwijl het Belgische team de komende tijd geen wedstrijden speelt. Vanuit zijn standpunt begrijp ik het dus wel, maar ik vind het jammer dat het überhaupt kan. De Belgische voetbalbond had veel stelliger kunnen zijn. Tijdens de contractbesprekingen met Advocaat hebben zij een opening gelaten, zodat hij ook nog clubtrainer kon worden. Het is logisch dat hij daar dan gebruik van maakt.”

Nicolas Cornu, woordvoerder Belgische voetbalbond (KBVB): „Voor de nationale ploeg is het een rustige periode. We vinden het niet erg dat Advocaat sommige wedstrijden op dvd moet zien in plaats van in het stadion. We hebben trouwens nog een aantal andere scouts rondlopen. Na de Nederlandse competitie is hij weer helemaal bij ons terug, daar vertrouwen we op.”

    • Shari Kiljan