Alzheimer

Gerontoloog Robert Butler hoopt dat er iets tegen alzheimer gevonden wordt (NRC Weekblad, 5 december). Uit wetenschappelijke artikelen blijkt dat we vergeetachtigheid kunnen uitstellen en misschien wel afstellen. Van alzheimer en dementie hebben actieve mensen 12 jaar later last dan zittenblijvers. 65-plussers die driemaal per week een kwartier actief zijn, verlagen hun risico op alzheimer met eenderde.

Meer dan 10.000 onderzochte mensen tussen 35 en 55 jaar tonen dat zitten vergeetachtig maakt (American Journal of Public Health, dec. 2005). Vanaf 35 jaar begint het al. Bij 2509 mensen van 70 tot 79 jaar was bewegen goed tegen vergeten (Neurology, juni 2009). Drie keer per week vijftig minuten bewegen, verbetert de vergeetachtigheid van de 170 onderzochte zestigers en zeventigers.

Bewegen geeft hoop, het is hét middel. En dan te bedenken dat het ook nog lekker is door het hormoon endorfine dat onze hypofyse produceert bij actie. Laten we genieten van lichamelijke bezigheden en ‘en passant’ het vergeten voorkomen en genezen.

Ger Ritsema, arts, Noordgouwe

    • Ger Ritsema