Advocaat Enait hoeft van hof niet op te staan

De Rotterdamse advocaat Mohammed Enait hoeft in de rechtszaal niet op te staan voor de rechters, om zo respect te tonen. Dat blijkt uit een uitspraak van het Hof van Discipline gisteren. Enait, die in 1974 werd geboren in Suriname en sinds eind jaren zeventig in Nederland woont, is orthodox moslim en weigert vanwege zijn geloofsovertuiging op te staan voor de rechter. Volgens het hof heeft de zittende advocaat Enait niet de „intentie” om minachting voor het rechterlijk college te uiten.

Hiermee vernietigt het Hof van Discipline de berisping die de Raad van Discipline Enait op 4 mei dit jaar oplegde nadat de Rotterdamse deken een klacht had ingediend. Volgens het Hof van Discipline staat tegenover het respect voor de rechterlijke macht, dat hij respect mag verwachten voor zijn „oprechte en authentieke geloofsovertuiging”.

Advocaat Enait zegt dat zijn religie hem leert „dat alle mensen gelijk zijn en dat ik daarom niet hoef op te staan voor rechters”. Hij noemt de uitspraak van het hof desgevraagd „een venerabel en waardig vonnis dat rekening houdt met verschillende godsdiensten in dit land”. Enait verwacht binnenkort met de Rotterdamse deken de consequenties van de uitspraak door te nemen. „Maar ik ga ervan uit dat de rechter het laatste woord heeft.” De Rotterdamse deken was gisteravond niet bereikbaar voor een reactie.

Ook uitlatingen van Enait in het EO-televisieprogramma Knevel & van den Brink in augustus 2008 zijn niet tuchtrechtelijk verwijtbaar, vonniste het Hof. Daar sprak hij over een „boerenvonnis” (...) „typisch voor een witte rechter”. Zowel de Rotterdamse deken als de Raad van Discipline vonden dat „ontoelaatbare uitlatingen”. Maar de omstandigheden waaronder Enait kwam tot deze uitspraken en het beroep dat de advocaat deed op zijn vrijheid van meningsuiting leidden tot het oordeel van het hof dat de advocaat niet tuchtrechtelijk verwijtbaar heeft gehandeld.

„De advocaat zat in het programma als privépersoon over een kwestie die hem persoonlijk aanging. Hij werd gedurende het programma door een medegast geprovoceerd. Hij was een maand voor de opname als advocaat beëdigd en nog onervaren.”

Lees meer over Enait op nrc.nl/binnenland