Zoute aardappelen

In het vliegtuig terug uit Maldon, waar ik met eigen ogen de zoutproductie die daar sinds voor onze jaartelling plaatsvindt mocht aanschouwen, zat ik naast een huisarts die aardappelen kookte zonder zout. Hij gebruikte wel zout, Maldon-zout zelfs, maar strooide het pas na het koken op de piepers. „Bah”, zei ik. „Aardappelen gekookt zonder zout zijn vies. Kook je je pasta ook zonder zout?” Deed-ie ook. Waarom in hemelsnaam? „Als je het later toevoegt, gebruik je nooit te veel”, zei hij.

Ammehoela. Als je geen zout in het kookwater van aardappelen of pasta doet, moet je op je bord juist overdreven veel strooien wil je die laffe smaak een beetje maskeren. Als dat al lukt, want volgens mij komt het sowieso nooit meer goed met die aardappelen en pasta.

Dat dacht ik. Ik zei: „Is te veel zout eten echt schadelijk voor je gezondheid?” Nee, niet per se. Tenzij je een te hoge bloeddruk hebt, aanleg daarvoor, of een nierziekte, kun je zo veel zout eten als je wilt.

Raar toch dat mensen zich vrijwillig zo’n zoutbeperking opleggen. En nog vreemder dat ze dat zelf vaak chic vinden. Nu was dit wel een heel aardige chique huisarts. Hij was op de terugweg van een jachtpartij met vrienden. Vertelde smakelijk over de fazanten en patrijzen die ze geschoten hadden, en hoe hij die eigenhandig plukte en bereidde. Met veel room. En Maldon-zeezout. Nee, ik zou met liefde bij hem aanschuiven voor een wilddiner. Zolang er maar geen aardappelen of pasta op tafel komen.

Vandaag een recept voor aardappelen gekookt in bremzout water, een traditionele bereidingswijze op de Canarische Eilanden. Terwijl het water verdampt, hecht het zout zich aan de schil van de aardappelen en vormt zo een wit waasje. Anders dan je zou verwachten, smaken ze beslist niet te zout. Eet ze met een klontje roomboter of een straaltje olijfolie, of met een salsa verde (zie het archief van het kookblog).

Voor 2 - 3 personen:

750 gram kleine, stevige, vastkokende aardappelen

1 afgestreken eetlepel fijn zeezout

Boen de aardappelen schoon en leg ze op de bodem van een pan waarin ze precies naast elkaar passen. Voeg een halve liter koud water toe, of zo veel als nodig is om de aardappels voor tweederde onder te zetten. Strooi het zout erover, leg een deksel op de pan en op hoog vuur. Temper zodra het water kookt het vuur tot matig en leg het deksel wat schuiner zodat stoom kan ontsnappen. Laat de aardappelen in 20 - 25 minuten droogkoken. Haal het deksel van de pan en laat de aardappels nog 3 minuten op het vuur staan. Schud ze een paar keer voorzichtig op. Draai het vuur uit en laat de aardappelen nog een minuut of 5 staan voor het serveren.

Janneke Vreugdenhil

Praat mee over zout op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke peren in rode wijnsiroop.

    • Janneke Vreugdenhil