Zo word je drugsvrij high

Het boekje Get High Now leert je wat zintuigelijke prikkels kunnen doen.

Redacteuren Hanina Ajarai en Thalia Verkade deden vijf van de experimenten.

Het is weer eens wat anders dan een avondje naar de film. Even ontsnappen naar hogere sferen met behulp van ademtechnieken, visuele en geluidsprikkels, beweging en monotoon gezang. Zonder drugs dus, en dus vrijwel zonder risico. Wie wil dat nou niet in deze fantasieloze tijden, moet de Amerikaanse journalist James Nestor hebben gedacht. Van hem verscheen onlangs het boekje Get High Now*, ondertitel: *without drugs. De pocket bevat ‘meer dan 175 zintuiglijke trips en trucs’.

Het idee voor het boek, schrijft Nestor in de introductie, krijgt hij als hij het huis van zijn overleden oom, een antiekverzamelaar, opruimt. Niet verrassend staat dat huis in San Francisco, de bakermat van het psychedelisch vermaak. In de nalatenschap vindt Nestor een enorme collectie boeken ‘en handgeschreven instructies voor dingen als transcendentale meditatie, yogahoudingen [en] buitenzintuiglijke waarneming’. Voor de grap doet Nestor een ademhalingsoefening, en ja hoor: hij belandt in ‘een plek waar de kleuren, de geluiden, de gevoelens anders zijn. Een betere plek.’

Daarop schuimt de journalist alle wereldreligies plus het new age (pseudo-)wetenschapsarchief van de jaren zestig en zeventig af, verzamelt een ‘high lab’ met bevriende experts en probeert met hen zijn vondsten uit. Het resultaat is een poppy verzameling tripmethodes, die vanuit de wetenschap of bijbehorende traditie worden verklaard. Helaas zijn die verklaringen meestal te kort, oppervlakkig en vaak melig. De categorie ‘eetbare highs’ met psychedelica als paddenslijm is flauw en overbodig.

Toch is het boekje een aardige ingang voor wie eens wil voelen wat voor effect een overdosis zintuiglijke prikkels of zuurstof kan hebben, al moet je van het woord high niet té veel verwachten.

De auteurs van dit artikel probeerden vijf experimenten uit.

Ga voor meer uitleg en tientallen andere visuele en auditieve highs naar gethighnow.com. De site staat in de web-top-50 van Time. Voor 1 dollar is daar ook een high-app te koop voor de iPhone.

Anders ademhalen

Gekleurde ruis

Inversietherapie

Kneipp Cure Hydro Stimulus

Yucatecan-beats

    • Hanina Ajarai
    • Thalia Verkade