Werknemer 3.0: The Battle

Soms beland je ongewild in een business district. Je bent verkeerd uitgestapt of je MOET er per se zijn. Bijvoorbeeld om je karige studenteninkomen aan te vullen met een vaag klusje voor een uitzendbureau. Je wordt er meestal niet vrolijk van. Zuur kijkende mannetjes en vrouwtjes in pakjes met stropdasjes, soms zonder stropdas (dat zijn de rebelse types), die om het hardst betonnen torentjes in en uit lopen. Als bijna afgestudeerde zie je je toekomst opeens met angst en beven tegemoet. Brrrr. Maar sinds gister heb ik er wat op gevonden. Ik heb me kostelijk vermaakt.

Ik stapte per ongeluk uit in zo’n corporate culture twilight zone. En ik zag zo’n typisch ventje lopen. Gladgeschoren kaakjes, gladgeschoren lipjes. Ochtendcrèmetje niet helemaal uitgesmeerd, beetje scheeruitslag. Kleine dikke walletjes onder melancholische oogjes. Strak in het pak. Ik probeerde zijn aandacht te trekken. „Hey psst...ey vriend.” Een beetje geschrokken keek hij mijn kant op en zag een ongeschoren onguur type, met grote capuchon. Hij hoopte duidelijk dat ik het tegen iemand anders had en keek schichtig om zich heen. Ik zei: „Ey eh...ben jij eh...ben jij nou een werknemer 3.0?”

Een lichte twinkeling kwam in zijn ogen. Hij begon zachtjes te grinniken. Zijn gegrinnik ging over in een soort van manisch gehinnik. Hij liet van opwinding bijna zijn laptoptas vallen. „Een werknemer 3.0?” Jahhaa..jajhahahahhajajajajjaja. Zeker! Zekersteweten ben ik een werknemer 3.0!” Hij moest even bijkomen en had na ruim een minuut zijn ademhaling weer onder controle. Hij begon me van top tot teen op te nemen. „En jij dan? En Jij?” Ik zei: „Luister, ik heb drie lettergrepen voor je: Flex-Werk-Plek.” Geïntimideerd deinsde hij achteruit.

Al snel had onze held zichzelf weer in de hand want, terwijl hij een rondje danste en zijn vingers jolig in de lucht prikte, zong hij: „Cre-a-tieve vergaderlooouunge met zitzakken en I-TA-LI-AAN-SE koffiecorner met verse fair trade bonen, tadielladadiealdadada”. Daar had hij me bijna. Ik moest razendsnel nadenken en opeens had ik het: „Ey dude, ik zeg: mijn profiel staat op vierrr…ja vierrrrrr…social media netwerken: Facebook, Linkedin, Ning, Hyves…Nou jij weer, vrind”.

Je begrijpt het is laat geworden daar in het business district. Uiteindelijk zijn we elkaar in de armen gevallen en hebben we nog even lekker creatief gebrainstormd. Ik denk dat ik vandaag maar weer ga.

Kimon Moerbeek

Student Kimon (26) is alvast begonnen met zijn carrière en schrijft graag over de wonderbaarlijke tijden waarin hij leeft.

    • Kimon Moerbeek