Wat gebeurt er in je lijf als je een brok in je keel hebt?

Iedereen kent het: je ziet, hoort of leest iets ontroerends en plotseling heb je een brok in je keel. Wat gebeurt er op dat moment in het lichaam, wil Kirsten Knol uit Ede weten.

Laten we beginnen met wat iedereen al weet: die brok is niet echt. Kno-arts Rico Rinkel van het VU medisch centrum in Amsterdam legt uit: „Mensen ervaren een brok in de keel wanneer de spieren in de keel verkrampen. De hersenen vertalen die kramp alsof er iets in de keel is blijven steken. Maar dat is dus een fantoomgevoel: je laat je foppen door je hersenen. Je kunt bijvoorbeeld gerust voedsel doorslikken als je een brok in de keel ervaart.”

Niet alleen is de brok in de keel ingebeeld, ook is hij voor zover we weten helemaal nergens goed voor. „Evolutionair gezien hebben we er geen verklaring voor”, zegt Rinkel. „Er gaat namelijk geen bescherming van uit. In theorie is de brok in de keel verwant met een afweermechanisme dat optreedt als een persoon giftige dampen inademt: op zo’n moment trekken de keelspieren samen en is ademhalen onmogelijk. Bij heftige emoties is een verkramping van de keelspieren echter nergens goed voor, omdat de ingeademde lucht geen bedreiging vormt.”

Rinkel ontvangt regelmatig mensen in zijn praktijk die een min of meer chronische brok in de keel hebben. In zulke gevallen voelt de patiënt de hele dag door in wisselende mate een brok in de keel. Stress is daarvan vaak de oorzaak. „Als er geen fysieke oorzaak is, kun je patiënten alleen maar proberen gerust te stellen. Dan nemen de klachten meestal snel af”, zegt Rinkel. Soms is er ook sprake van een echte zwelling in de keel. In heel zeldzame gevallen voelen mensen bijvoorbeeld een brok in de keel bij beginnende keelkanker.

Maar Rinkel wil niemand onnodig ongerust maken: „Bij verreweg de meeste mensen verdwijnt die brok gewoon als ze zich ontspannen.”

Reinier Kist

    • Reinier Kist