Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Nova. Reportage over Nederlandse kwekers van rozen en haricots verts in Kenia bestemd voor de Nederlandse markt, met speciale aandacht voor de milieugevolgen daarvan. Ook een reportage over de financiering van de politieke partijen in Nederland. Welke partij krijgt de meeste giften? Ned.2, 22.15-22.45u.

praatprogramma

De wereld draait door. De komische goochelaars Scott & Muriel gaan iemand doorzagen. De deelnemers van het nieuwe therapieprogramma van de KRO, De Rode Kamer , vertellen over hun motieven om mee te doen. Arend Jan Boekestijn komt zijn nieuwe boek aankondigen en vertelt hoe het hem is vergaan sinds hij opstapte als Kamerlid voor de VVD. Tafelheer is Marc Marie Huijbregts. Ned.3, 19.30-20.19u.

Vrouw&Paard. Discussieprogramma waarin vijf vrouwen, onder wie Hanneke Groenteman, Heleen Mees en Fidan Ekiz, praten onder meer over de klimaatconferentie in Kopenhagen, over drinken op tv als voorbeeld voor jongeren, over de voorgeschreven financiële levenswandel voor PvdA-leden en de selectie van studenten geneeskunde. Gast: Liesbeth van Tongeren, directeur Greenpeace. Ned.2, 21.20-22.00u.

Pauw&Witteman. Muzikant Gerard Alderliefste geeft lezingen over seks, drugs en rock ‘n roll ter gelegenheid van 100 jaar Jellinek en vertelt daarover. Minister van Milieubeheer Jacqueline Cramer praat over haar verwachtingen van de klimaatconferentie in Kopenhagen. Ned.1, 23.00-23.55u.

Friday Night with Jonathan Ross. De gasten in de voorlaatste show van dit seizoen zijn Jenson Button, wereldkampioen Formule 1, de Ierse komiek en radio- en tv-presentator sir Terry Wogan en de tennislegende Andre Agassi. De muziek komt van van N-Dubz. BBC 1, 23.35-0.35u.

documentaire

We are family: The Woolryches. The Woolryches zijn een oude Engelse familie met traditionele opvattingen. Zij komen bijeen voor een reünie die pas geslaagd zal zijn als de Woolryches hun ‘stiff upper lip’ kunnen overwinnen en hun ware gevoelens voor elkaar kunnen uiten. Michael, de 83-jarige patriarch van de familie is gepassioneerd bezig met zijn afkomst en heeft de familiestamboom in kaart gebracht. Hij hoopt de ruzie met zijn jongere broer Toby over het portret van hun moeder op de bijeenkomst te kunnen beëindigen. Toby is sceptisch, maar hoopt op zijn beurt de relatie met zijn dochter Elizabeth, die hij jaren niet heeft gesproken, te herstellen. BBC 2, 22.00-23.00u.

cultuur

Aspekte. Aandacht voor de uitreiking van de Nobelprijs voor literatuur aan Herta Müller (Nitzkydorf, 1953), de Duitstalige schrijfster van Roemeense afkomst. Haar Nobelspeech draagt de titel Elk woord weet iets van de vicieuze cirkel. Leven en werk van de schrijfster worden belicht, en haar boeken, die vertellen van een duivelse cirkel van angst en onderdrukking. Wolfgang Herles interviewt de schrijfster; Christhard Läpple zoekt in Nitzkydorf in Roemenië naar achtergronden. ZDF, 22.35-23.05u.

amusement

Comedy Special - Ter bescherming van de jeugd: Het beste van… Debuutvoorstelling van het Vlaamse stand-upduo Ter Bescherming van de Jeugd, bestaande uit Dries Heyneman en Tim Goditiabois. ‘Originele, pretentieloze, verrassende, goede acteurs met een hoge grapdichtheid, sterk in het samenspel’, aldus een juryrapport. Canvas, 21.20-22.15u.

sport

Eerste divisie voetbal. Wedstrijd van de week: live verslag van de wedstrijd MVV-De Graafschap, gevolgd (van 22.55-0.00u.) door samenvattingen van de overige wedstrijden. RTL 7, 19.25-21.25u.

Snooker: UK championship. Verslag van de halve finales van het kampioenschap met later op de avond (0.20-1.10u.) een samenvatting van de hoogtepunten. Presentatie Rishi Pershad, commentaar o.a. Dennis Taylor en John Virgo. BBC 2, 20.00-21.00u.

radio

Kunststof. Henny Orri ontwikkelde zich van een verdienstelijk blijspelactrice tot een van de grootste Nederlandse toneelspeelsters. Samen met haar dochter Diane Lensink (actrice en in Italië eigenares van een restaurant met kamers voor schrijvers, kluizenaars en levensgenieters) is zij nu te zien in de theatervoorstelling Berm: een moeizaam gesprek tussen moeder en dochter, die elkaar eindelijk recht in de ogen kijken. Radio 1, 19.02-20.00u.