VN-gezant in Kabul Kai Eide treedt af

De speciale vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Afghanistan, de Noor Kai Eide, treedt af. Het Noorse persbureau NTB meldt vandaag dat Eide aan de secretaris-generaal van de VN heeft gevraagd om een vervanger te zoeken. Eide was in opspraak geraakt door de grootschalige stembusfraude tijdens de Afghaanse presidentsverkiezingen in augustus.

Eide raakte na de verkiezingen in conflict met zijn tweede man, de Amerikaan Peter Galbraith, die hem er openlijk van beschuldigde de verkiezingsfraude – die met name ten goede kwam aan president Karzai – door de vingers te hebben gezien. De ruzie eindigde in het aftreden van Galbraith, maar ook Eide bleef beschadigd achter; de Verenigde Naties hebben jarenlang gewerkt aan de voorbereiding van de verkiezing en begeleidden de nieuwe Afghaanse kiescommissie. Eide had lang op zich laten wachten om de fraude te veroordelen.

In Kabul werd zijn aftreden de afgelopen weken verwacht. De invloedrijke denktank International Crisis Group schreef vorige maand dat het vertrouwen in de VN-missie UNAMA alleen hersteld kan worden door Eides aftreden.

Een woordvoerder van UNAMA meldt telefonisch uit Kabul dat Eide uitdrukkelijk „geen ontslag neemt” en hij zich slechts aan zijn tweejarige termijn houdt, die in maart zou eindigen. De woordvoerder wil niet uitleggen waarom Eide niet om een nieuwe termijn heeft gevraagd.

UNAMA kan sinds vorige maand minder verrichten omdat de helft van de staf is geëvacueerd na een Talibaan-aanval op een VN-pension in Kabul.