Vliegende Hollander is de beste

Drie keer werd hij tweede, nu is kitesurfer Kevin Langeree wereldkampioen.

„Een sprong van 20 meter hoog, dat is het allermooiste.”

Kitesurfer Kevin Langeree is een acrobaat op het water. Hij danst op de metershoge golven, voert in de lucht onnavolgbare kunststukjes uit en vliegt schijnbaar moeiteloos over een landtong heen. De vele filmpjes van hem op internet zijn spectaculair, met soms sprongen van 60 meter ver of 20 meter hoog. Show is gegarandeerd als ‘The Flying Dutchman’ het water opgaat.

Twee weken geleden werd Langeree, als eerste Nederlander, wereldkampioen kitesurfen. De strijd in de PKRA Tour 2009, een wereldbekercyclus van vier wedstrijden, werd op de laatste dag beslist, in Nouméa, op Nieuw-Caledonië. Landgenoot Youri Zoon werd tweede, vijfvoudig wereldkampioen Aaron Hadlow uit Engeland derde. Langeree werd de afgelopen drie jaar steeds tweede achter Hadlow.

„Het zat eraan te komen dat ik een keer wereldkampioen zou worden”, vertelt Langeree per telefoon vanuit Maui (Hawaii), waar hij net is geland. De kiter is op het eiland in de Grote Oceaan om te trainen, maar ook voor filmopnames en een fotoshoot voor zijn sponsor. De wereldtitel won hij mede doordat hij geleerd heeft van zijn fouten, zegt Langeree. „Ik was te veel bezig met het móéten winnen. Dit jaar ben ik relaxter.”

In de dagen na het behalen van de wereldtitel kwam er veel op hem af. Hij ontving ruim driehonderd e-mails, er was een drukbezochte heldenontvangst op Schiphol, hij werd in zijn woonplaats Noordwijk gehuldigd door de burgemeester, kreeg een felicitatiebrief van premier Balkenende en werd een dag rondgereden in een limousine. Zijn kaken deden pijn van het glimlachen, scheef hij op zijn website. „Het zijn hectische dagen. Maar ik ben er keihard van aan het genieten.”

Het zwervende bestaan – vorig jaar was hij tweeënhalve maand thuis – is een droom die uitkomt, vertelt Langeree. Hij reist met de wind en gaat de hele wereld rond. Zo bezocht hij voor de tour Venezuela, de Dominicaanse Republiek, Canada, Brazilië en Chili. Hij komt er op prachtige plekken. „Ik heb de mooiste baan ter wereld”, zegt hij lachend. Het vliegen over het water, de vrijheid en „spelen met de natuur” vindt hij het meest fascinerende aan de sport die pas zo’n elf jaar bestaat en die in Nederland 10.000 beoefenaars heeft. „Een sprong van 20 meter hoog, dat blijft het allermooiste wat er is. Het geeft een adrenalinekick. Ook al doe je het duizend keer, je blijft die kick krijgen.”

Langeree, wiens twee jaar jongere zus Jalou ook wedstrijden ‘vaart’ op de tour, was elf jaar toen hij de sport voor het eerst beoefende. Hij was vaak te vinden op de kitesurfschool in Noordwijk. De eigenaar van destijds, Jordy Koningh, vertelt dat Langeree de container schoonmaakte waarna hij gratis met de kite mocht varen. Koningh: „Hij zei toen al dat hij wereldkampioen zou worden.”

Volgens de kitesurfinstructeur is Langeree geen jongen voor in de schoolbanken. „Hij is een echt surfmannetje, altijd op het water bezig.” Op zijn vijftiende, vier jaar nadat hij voor het eerst op de plank stond, werd Langeree al Nederlands kampioen kitesurfen.

Hij maakte van zijn passie zijn beroep. Inmiddels is de ‘beach boy’ verslaafd aan de sport. Het eerste wat hij doet als hij wakker wordt is kijken of er wind staat. „Als het maar een beetje waait móet ik het water op om lekker te knallen.” Hij wordt chagrijnig als hij bij slecht weer binnen moet zitten. Omdat hij het in Nederland te koud vindt, verblijft Langeree in de winter drie maanden in Kaapstad. Met andere kiters huurt hij daar een huisje aan het strand; een ideale plek, vanwege de hoge golven, de harde wind en omdat het daar op dat moment zomer is.

Gevraagd naar zijn jaarinkomen geeft Langeree aan geen bedragen te willen noemen. „Het is net genoeg om van rond te komen. Ik heb er veel lol in, en daar kan geen geld tegenop.” In elk geval hoeft hij geen geld uit te geven aan een trainer. „Wij zijn de eerste generatie kiters, er is niemand die ons echt iets kan leren.”

De viervoudig Nederlands kampioen die na zijn vmbo alleen maar met zijn sport bezig was, schat dat hij nog zo’n jaar of acht meekan op de tour. „Ik leef nu van dag tot dag en geniet van alles. Ik weet niet wat ik later wil doen. Misschien begin ik wel een kitesurfschool.”

Over ruim een week is Langeree weer thuis in Noordwijk. Niet voor lang. Met Kerst en Oud en Nieuw zit hij in Kaapstad, op de woeste golven, om zijn ‘tricks’ te oefenen voor het nieuwe seizoen.

Zie Langeree in actie op www.kevinlangeree.com

    • Steven Verseput