Tweede studie niet duurder

Studenten die een tweede studie volgen, hoeven daar de komende drie jaar geen hoger collegegeld voor te betalen. Minister Plasterk (Onderwijs, PvdA) heeft gisteren in een overleg met studentenbonden LSVb en ISO beloofd dat hij erop toe zal zien dat universiteiten en hogescholen zich houden aan een eerdere toezegging hierover aan studenten. Alleen als met de tweede studie wordt begonnen als de eerste nog niet af is, hoeft het zogenoemde instellingscollegegeld niet te worden betaald. Dat bedrag kan oplopen tot tien keer het reguliere collegegeld. Over het plan van de minister het collegegeld voor de tweede studie vrij te geven, was veel beroering ontstaan. De wetsherziening ligt momenteel bij de Eerste Kamer. Studentenbonden en politieke jongerenorganisaties hebben de afgelopen maanden succesvol gelobbyd bij een aantal senatoren. De toezegging van universiteiten en hbo’s geldt zowel voor bachelor- als masterstudies. (NRC)