Theater & Dans - En Verder

Snorro

Het Ro theater brengt de verrukkelijke familievoorstelling Snorro, over een gemaskerde held die worstelt met zijn identiteit en met zijn gebrek aan teamgeest. Regisseur Pieter Kramer maakt er een wervelende, hilarische show van, met Lucky Luke-decors, kinderen als dansende cactussen, liedjes op de wijze van tophits, haastverkledingen en een pratend paard. Met muziek van Mariachi Tierra Caliente, en aanstekelijk spel van Dick van den Toorn, Loes Luca, Marcel Musters en Gijs Naber. Tournee t/m 7 febr. Inl: www.rotheater.nl.

Angels in America

Toneelgroep Amsterdam speelt het vijf uur durende, aangrijpende stuk Angels in America, waarin schrijver Tony Kushner de aids-epidemie in de Reagan-jaren verbindt met apocalyptische fantasieën over het uiteenvallen van de westerse maatschappij. Daarbij is het een wijs en mooi drama over eenzame mensen die steun en geborgenheid zoeken bij elkaar. Hans Kesting kreeg een Louis d’Or voor zijn rol van de meedogenloze advocaat Cohn die zijn geaardheid, afkomst en ziekte ontkent tot het bittere eind. T/m 22 febr Amsterdam, Stadsschouwburg. Inl 020-6242311 of www.toneelgroepamsterdam.nl

Onder de vulkaan

Het Toneelhuis brengt een toneelversie van de modernistische roman Onder de vulkaan (1947) van Malcolm Lowry, over een Britse consul die zich dood drinkt in Mexico. Regisseur Guy Cassiers zet hoofdrolspeler Josse De Pauw groot en eenzaam op het podium, tegen een videowand met delirische beelden van Mexico. Levensdrang en doodsverlangen vormen een subtiele balans. De door mezcal gestuurde wanen zijn soms verstikkend, dan weer bevrijdend en zelfs humoristisch. Tournee t/m 19 dec. Inl.: www.toneelhuis.be.

Happy Days

In Happy Days van Samuel Beckett speelt Leny Breederveld een babbelzieke dame die tot haar middel vastzit in een heuvel, en na de pauze tot haar nek. Deze keer is een reusachtige jurk rond haar gedrapeerd, als een goudgeel glanzend woestijnlandschap. Breederveld speelt vaak op de lach, met een ondertoon van melancholie. Haar spel is opgewekt, licht en zelfs energiek, al wordt haar toestand erger en erger. Mooi hoe vorm en inhoud op dramatische wijze zo haaks op elkaar staan. Tournee t/m 14 febr. Inl: www.allesvoordekunsten.nl.

Droog Brood

Een frisse wind, het vijfde programma van cabaretduo Droog Brood, is gelukkig niet wezenlijk anders dan de vorige vier. Zonder verkledingen of stembuigingen spelen de heren in volle ernst steeds een andere rol. Zo volgen er op een nierdonor sketch, een nummer over een wc-bezoeker die worstelt met een wegrollende wc-rol, en een scène over een reclamecomponist die muziek maakt voor universele stofzuigerzakken. Toernee t/m 12 juni. Inl. www.hekwerk.nl.

Dancing on the Edge Festival

Het Dancing On The Edge Festival toont in vijf steden dans en theater uit het Midden-Oosten. Ätaba gaat over het dubbelleven in Marokko: overdag de façade van geld en geloof, en ‘s nachts de drank, de dans, de drugs en de seks. Het Iraanse Charisma gaat over het verlangen naar een geliefde. In Man is Man is Brecht overgeplaatst naar de oorlog in Irak en in The Assassination of Omar Rajeh wordt de journalistenmoorden in Libanon besproken. T/m 13 dec. Amsterdam, Groningen, Rotterdam, Utrecht, Den Haag. Inl: www.dancingontheedge.nl.