Terrorist klaagt Brüno aan

De Britse filmkomiek Sacha Baron Cohen wordt voor het gerecht gedaagd door een Palestijnse winkelier die in de film Brüno ten onrechte zou zijn betiteld als „terroristische groepsleider van de Al-Aqsa Martelarenbrigades”.

In zijn aanklacht zegt Ayman Abu Aita, gemeenteraadslid voorde Fatah partij, dat hij een „christelijke, vredelievende persoon is die geweld verafschuwt”. Volgens hem had Baron Cohen hem gezegd dat hij in een pro-Palestijnse documentaire zou optreden. Toen hij onlangs hoorde dat het om een „homofilm” ging, was hij geschokt. Hij eist 110 miljoen dollar schadevergoeding.

Volgens de website WorldNet Daily was Aita van 2000 tot 2003 wel degelijk lid van de Al-Aqsa Martelarenbrigades, en heeft hij hiervoor twee jaar in de Israëlische gevangenis gezeten.

In de film Brüno speelt Baron Cohen een Oostenrijkse homoseksuele modejournalist die mensen lastigvalt zonder hen te vertellen dat hij een rol speelt. Dezelfde methode hanteerde hij in Borat (2006) en Ali G Indahouse (2002). Eerdere schadeclaims bleven tot nu toe zonder gevolgen.