Staking bij bus na derde overval in een week

Ruim vierhonderd buschauffeurs van Veolia in Zuid-Limburg hebben vanochtend het werk neergelegd na de derde gewapende overval in een week tijd. De wilde staking begon om vijf uur op het busstation in Heerlen en breidde zich daarna uit naar andere plaatsen.

Rond elf uur is het werk weer hervat. Passagiers mogen de rest van de dag gratis reizen.

„Een actie uit emotie”, noemt Janny Koppens van FNV Bondgenoten de wilde staking. „Er heersen gevoelens van onmacht, woede en frustratie.”

Directeur René de Beer van Veolia Limburg steunt de actie van zijn chauffeurs. „Begin dit jaar vonden we drie overvallen in een half jaar nog veel. Nu zijn het er drie in een week. Dat is niet langer acceptabel.” De politie Zuid-Limburg registreerde dit jaar zes gewapende overvallen op bussen tegenover twee in 2008.

Volgens De Beer doet zijn bedrijf het maximale om de veiligheid te vergroten: „Een verdubbeling van het toezichthoudend personeel, trainingen, camerabewaking, extra verlichting, groen wegkappen bij halteplaatsen, stille en niet stille alarmen, de hoeveelheid geld zoveel mogelijk beperken en zo kan ik nog wel eventjes doorgaan.”

Zowel Veolia als FNV Bondgenoten roept justitie op overvallers fors aan te pakken. De bond pleit ook voor het uitbannen van contant geld in bussen.

De overval gisteravond rond elf uur, die aanleiding was voor de staking, was de eerste op een bus met passagiers. De politie kon korte tijd later een 30-jarige inwoner van Kerkrade aanhouden. De chauffeur herkende de man toen deze even na de overval in een personenauto voorbij kwam rijden. De politie onderzoekt of de verdachte ook iets te maken heeft met drie andere overvallen de afgelopen tijd.