Springer naar twee nieuwe investeerders

De Duits-Nederlandse uitgeverij Springer Science + Business Media krijgt een nieuwe eigenaar. De wetenschappelijke uitgeverij komt in handen van twee investeringsmaatschappijen: het Zweedse EQT, dat onder meer het vermogen beheert van de familie Wallenberg, en het Singaporese staatsfonds GIC.

Springer ontstond in 2003 toen de Britse investeringsmaatschappijen Candover en Cinven de wetenschappelijke uitgeverijen Bertelsmann Springer en Kluwer Academic Publishing lieten samengaan. Bestuursvoorzitter is de Nederlander Derk Haank. Met Reed Elsevier en Wolters Kluwer behoort Springer tot de grootste wetenschappelijke uitgevers van de wereld. Het bedrijf investeerde de afgelopen jaren volop in digitale versies van zijn wetenschappelijke boeken.

Vanwege de economische crisis wilden investeerders Candover en Cinven Springer van de hand doen. Sinds het begin van dit jaar probeerden zij een belang in de wetenschappelijke uitgeverij te verkopen. Toen moest Springer nog circa 1 miljard euro opbrengen. EQT en GIC kopen het Duits-Nederlandse bedrijf nu voor een bedrag tussen 100 en 150 miljoen euro, melden financiële media. Daarbij nemen de nieuwe eigenaren de schuld van Springer over, naar schatting 2,3 miljard euro. Beide nieuwe aandeelhouders investeren zelf verder een onbekend bedrag in de uitgeverij. Daarvoor krijgt EQT een belang van 82 procent en GIC 18 procent.

Een nieuwe overeenkomst met een syndicaat van banken voorkomt dat Springer in urgente problemen raakt met zijn financiers, aldus de uitgeverij.

Aanvankelijk leek het Britse informatieconcern Informa de belangrijkste kandidaat om Springer over te nemen. De Britten haakten af na kritiek van de eigen aandeelhouders op de financiering van de voorgestelde overname. Informa had vermoedelijk nieuwe aandelen moeten uitgeven om de overname van Springer te kunnen betalen.

Bij het Duits-Nederlandse bedrijf werken wereldwijd circa vijfduizend mensen. In Nederland is onder meer Bohn Stafleu Van Loghum in Houten eigendom van Springer. Het concern had in 2008 een omzet van 892 miljoen euro.