Sport kort

Gemengd dubbel op Spelen, wijzigingen in wielerprogramma

LAUSANNE. Het Internationaal Olympisch Comité heeft gisteren besloten voor de Spelen van 2012 in Londen bij baanwielrennen en tennis het programma aan te passen. Tennis wordt uitgebreid met het gemengd dubbel. Bij het wielrennen krijgen de vrouwen meer, en de mannen minder disciplines. Bij het wielrennen wil het IOC meer vrouwelijke deelnemers. De verdeling in baandisciplines was 7-3. Dat wordt nu 5-5. Bij de mannen verdwijnen individuele achtervolging, puntenkoers en koppelkoers. Nieuw is het omnium. Bij de vrouwen komen de individuele achtervolging en de puntenkoers niet terug. Nieuw bij de vrouwen zijn teamsprint, keirin, ploegachtervolging en omnium. Op de teamsprint behoren Yvonne Hijgenaar en Willy Kanis tot de wereldtop. (ANP)

Kaarten beschikbaar voor alle Oranjefans

ZEIST. Alle supporters van het Nederlands elftal die kaarten willen kopen voor het WK voetbal kunnen dat per direct doen. Aanvankelijk kwamen alleen de fans in aanmerking die voor 4 december al lid waren van de Supportersclub Oranje. Voorwaarde is wel dat de kandidaten zich per direct inschrijven voor de supportersclub. Formulieren hiervoor én aanvraagformulieren voor de kaarten zijn te downloaden via www.supportersclub-oranje.nl. In de groepsfase wordt 12 procent van de stadioncapaciteit beschikbaar gesteld voor Nederland. Maar er gaan meer tickets in de verkoop dan aanvankelijk gedacht. Dit komt doordat Oranje speelt in Johannesburg, Durban en Kaapstad, met grote stadions. De tegenstanders van Nederland in de groepsfase zijn achtereenvolgens Denemarken, Japan en Kameroen. (ANP)

Armstrong wil nog twee jaar fietsen

Milaan. De Amerikaanse wielrenner Lance Armstrong, zevenvoudig winnaar van de Tour de France, wil nog twee jaar op het hoogste niveau actief blijven. Hij liet gisteren in een vraaggesprek met de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport vanuit zijn trainingskamp in Arizona weten dat hij er alles aan zal doen om de Ronde van Frankrijk voor de achtste keer te winnen. Na de Tour van 2011 stopt hij echt, aldus de man die na de Tour van 2005 beloofde niet terug te keren in de wielersport. In januari van dit jaar beleefde hij in Australië zijn (onbezoldigde) rentree als profwielrenner, in dienst van Astana. In de Tour van 2009 werd hij derde. Inmiddels heeft de 38-jarige Armstrong zijn eigen team, RadioShack. (Reuters)

‘Kazachse’ schaatsers niet naar de Spelen

Salt Lake City. De Nederlandse schaatsers in Kazachse dienst kunnen deelname aan de Winterspelen in Vancouver vergeten. Arjan Stroetinga, Jorrit Bergsma en Christijn Groeneveld wilden vandaag bij wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City voldoen aan de kwalificatie-eisen, maar kregen van de internationale schaatsfederatie ISU geen toestemming te starten. Daardoor lopen ze hun laatste kans op kwalificatie mis. (ANP)