Servië 'leeg' met kerst door afschaffing visumplicht EU

Door de afschaffing van de visumplicht voor burgers uit Servië, Macedonië en Montenegro hebben ondernemers op de Balkan deze kerst het nakijken. Mensen die tot nu toe gedwongen werden in hun eigen regio op vakantie te gaan, maken massaal gebruik van de mogelijkheid om vanaf 19 december in de Schengenzone rond te reizen. „Wil de laatste het licht uitdoen”, zeggen blije Serviërs, die voorspellen dat hun land in de vakantieperiode leeg achterblijft.

Macedonische hoteliers vrezen moeilijke tijden voor hun ondernemingen. De president van de Macedonische hotel-associatie Donco Tanevski vertelde persbureau Makfax dat de weinige reserveringen die al waren gemaakt inmiddels zijn geannuleerd na het besluit van de Europese Unie. Luchtvaartmaatschappijen stunten met tickets naar Europese bestemmingen.

In Servië werd de verwachte leegloop gezien als de belangrijkste oorzaak van een verslechtering van de koers van de dinar ten opzichte van de euro, eind vorige week. De dinar verloor plotseling meer dan 2 procent in waarde. De club van grote ondernemers Privrednik eiste deze week een onderhoud met de president van de centrale bank, omdat die te weinig zou doen om de koers stabiel te houden.

„We zijn geen kleine kinderen die geloven dat de euro is versterkt doordat burgers veel buitenlands geld kopen om te kunnen reizen na afschaffing van het visumregime”, zei Dragoljub Vukadinovic, directeur van een grote pannenfabriek in dagblad Politika. De meeste Serviërs hebben helemaal niet genoeg geld om plotseling op vakantie te gaan, voegde hij eraan toe. Inmiddels is de koers overigens weer teruggekeerd naar het oude niveau.

De Europese ministers van Justitie gaven op 30 november groen licht voor afschaffing van de visumplicht. Als ‘kerstcadeau’ werd de datum bovendien vervroegd van 1 januari 2010 naar 19 december, zodat het gemakkelijker zou zijn om kerst met familie en vrienden in het buitenland te vieren.

Veel Serviërs, Macedoniërs en Montenegrijnen zijn in de jaren zestig en zeventig als gastarbeider gaan werken, of tijdens de oorlogen in voormalig Joegoslavië gevlucht. Om hen te kunnen bezoeken was tot nu toe een dure, lange en bureaucratische procedure nodig, met een onzekere uitkomst.