Schumanns kwintet zoals gedroomd

cd klassiek

SchumannTakács Quartet

Het van origine Hongaarse Takács Quartet werd in 1975 in Boedapest opgericht. Sindsdien is het ondanks personele wijzigingen stabiel onderdeel van de kamermuziekelite. Na succesvolle uitvoeringen van Brahms en Schubert zet het kwartet (dat werd versmaad door Decca) zijn reeks romantische opnames voor label Hyperion voort met een zeer sterke uitvoering van Schumanns Pianokwintet (met de virtuoze pianist Marc-André Hamelin) en het Strijkkwartet op. 41, nr. 3.

De ‘modo d’una marcia’ in het kwintet is zoals je je droomt: fijnzinnig, elegant. Die predicaten typeren het spel van het kwartet overall: de leden hebben geen last van te aanwezige individuele kleuren of te woeste inzetten maar zetten hun solistische capaciteiten in voor smeltende welluidendheid – opruiend in de snelle delen, opwindend zelfs in het slotdeel van het kwintet. Fraai is de spanningsopbouw in Schumanns Strijkkwartet op. 41/3 en de manier waarop motiefjes als echo’s van stem op stem overgaan. De fluwelige klank waaraan je het Takács herkent is op zijn top in het zangerige Adagio molto.

    • Mischa Spel