Ruim drie uur intieme livemuziek

Dvd pop

Live From Abbey Road

Regie: AJ Jankel€ 22,99

Achterop de dvd erkennen de makers dat het een simpel idee is: live-fragmenten achter elkaar plakken van 25 artiesten die als enige overeenkomst hebben dat ze ooit in de fameuze Londense Abbey Road studio’s hebben gespeeld. Maar, staat er: „de beste ideeën zijn vaak de makkelijkste”. Mwah.

Als ‘muziekdocumentaire’ stelt de dvd Live From Abbey Road dus niet zoveel voor. Er is geen lijn, geen selectie, geen samenhang. Niettemin staat er ruim drie uur sfeervolle livemuziek op, van artiesten als Wynton Marsalis, Jamiroquai, Norah Jones, The Kooks en Damien Rice. Het zijn intieme registraties van grote hits (Rice’s 9 crimes, Put your records on van Corinne Bailey Rae), onbekender werk en lange, speelse improvisaties (Marsalis).

Aardig is dat de interviews die aan de nummers voorafgaan, nu eens meer bieden dan obligate praat. Zo laat Dave Mathews zich vernietigend uit over Bush, en toont het fragment met Ray laMontagne een ontroerend kwetsbaar muzikant, die zich dapper afzet tegen de dwingende muziekindustrie.

    • Herien Wensink