Privé bewakers met CIA in actie

Particuliere bewakers die werkten voor het beveiligingsbedrijf Blackwater hebben tussen 2004 en 2006 deelgenomen aan clandestiene gewapende operaties met agenten van de CIA tegen vermeende rebellen in Irak en Afghanistan, zo heeft The New York Times gisteren gemeld. De krant noemde vroegere employés van Blackwater en functionarissen van inlichtingendiensten als bron.

Het bericht duidt op een aanzienlijk nauwere connectie tussen Blackwater en de Amerikaanse centrale inlichtingendienst dan officieel wordt toegegeven. Een woordvoerder van de CIA wilde in een reactie tegenover het persbureau Associated Press niet verder gaan dan de uitspraak dat „contractanten worden gebruikt in rollen die de vaardigheden van onze werkmacht aanvult en versterkt, in overeenstemming met de Amerikaanse wet”. Blackwater opereert tegenwoordig onder de naam Xe Services na grote ophef over een schietpartij door vijf van zijn bewakers in 2007 in Bagdad, waarbij 17 burgers werden gedood.

Volgens The New York Times werden de operaties tegen vermeende rebellen tijdens het hoogtepunt van de Iraakse opstand tussen 2004 en 2006 op haast nachtelijke basis uitgevoerd, waarbij huurlingen van Blackwater een centrale rol speelden. Verscheidene vroegere Blackwater-employés zeiden tegen de krant dat hun betrokkenheid bij de operaties dusdanig routine werd dat de scheidslijnen tussen de CIA, het Amerikaanse leger en Blackwater vervaagden.

Afgezien hiervan meldden ex-Blackwateremployés dat ze waren ingezet als bewakers op sommige CIA-vluchten om gevangenen te vervoeren in de jaren na de aanslagen van 9/11 in New York en Washington.

De commissie voor de inlichtingendiensten van het Huis van Afgevaardigden doet juist onderzoek naar het inhuren van Blackwater door de CIA als onderdeel van een programma om leiders van het terreurnetwerk Al-Qaeda te doden of gevangen te nemen. Dit programma werd in juni na acht jaar door CIA-directeur Leon Panetta geschrapt. (AP)