Pas verschenen

Robert Anker: Gemraad slasser d.d.t.. Querido, 70 blz. € 17,95

Gedichten over de samenleving ‘op het nippertje in een staat van vrede’.

H. Daalder, P. Kalma, A. van Staden en G. H. M. Tromp: Geschriften van een intellectuele glazenwasser. De draagbare Tromp. Bert Bakker, 424 blz. € 24,95

Keuze uit wel en niet eerder gepubliceerde essays en artikelen van politicoloog/columnist Bart Tromp (1944 - 2007). Inleiding van Hans Daalder.

Arnold Karskens: Rebellen met een reden. Idealistische Nederlanders vechtend onder vreemde vlag. Meulenhoff, 256 blz. € 19,95

Verhalen over de motivaties van Nederlanders om te vechten voor ‘de goede zaak’.

Herta Müller: Ademschommel (Atemschaukel). Vert. Ria van Hengel, De Geus, 310 blz. € 22,50

Roman van de winnares van de Nobelprijs voor literatuur 2009 Herta Müller (1953) over een jonge dwangarbeider in een Goelagkamp.

Marlene van Niekerk: De sneeuwslaper. Verhalen. Vert. Riet de Jong-Goossens, Querido, 162 blz. € 14,95

Autobiografische novelle in vier korte verhalen met als thema: heeft een schrijver de verantwoordelijkheid om in literatuur maatschappelijke kwesties aan de orde te stellen? Uitgave met de Albert Verwey-lezing, op 15 oktober j.l. van de Afrikaanse schrijfster Marlene van Niekerk aan de Leidse Universiteit.

Herman Philipse: Filosofische polemieken. Bert Bakker, 176 blz. € 19,95

Bundeling van eerder verschenen artikelen in NRC Handelsblad en andere bladen.

Roberto Saviano: De schoonheid en de hel (La bellezza e l’ inferno). Vert. Dorette Kromodikoro-Zwaans, Etta Maris, Karoline Sabbatino-Heybroek en Patrizia Zanin, Lebowski, 302 blz. € 17,50

Bloemlezing met herziene en bewerkte reportages en teksten door Gomorra-auteur Saviano over onder anderen de voetballer Lionel Messi en Felicia, de moeder van de in 1978 vermoorde antimaffia-activist Peppino Impastato.

Bart Jan Spruyt: Als je eenmaal hebt liefgehad. Over ds. J. T. Doornenbal, geloof, cultuur en politiek. Boekencentrum, 320 blz. € 17,90

Een portret van de hervormde predikant dominee Jacobus Teunis Doornenbal (1909- 1975).

L. H. Wiener (sam.): Koningswater. Gedrenkte verhalen. Contact, 320 blz. € 19,95

Bundel met verhalen uit de Nederlandse en Engelse literatuur waarin ‘Koning Alcohol’ centraal straat. ‘Diep drinken is geen kunst’ schrijft L. H. Wiener in het voorwoord’ ‘maar diep schrijven over drinken, dat is de kunst’. Verhalen van onder anderen Charles Bokowski, F. Scott Fitzgerald, Bob den Uyl en Lucebert.

Karel van het Reve: Verzameld werk 3. G. A. van Oorschot, 1080 blz. € 45,–

Derde van de zeven delen Verzameld Werk beslaat de periode 1969-1972 met onder meer niet eerder gebundelde columns van Henk Broekhuis, schuilnaam van Karel van het Reve. Ook verscheen Misdaad in Goelenkamp (€ 6,50), facsimile uitgave van het schriftje met het verhaaltje uit 1983 voor zijn kleinkinderen.