NRC BOEKEN.NL

Moldavië, Chisinau, 10-07-2007 Benen van meisjes met korte rokjes op de straten in het centrum van Chisinau. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Cremers, Roger

Planetoïde vernoemd naar Godfried Bomans

De Internationale Astronomische Unie heeft een planetoïde vernoemd naar de Nederlandse schrijver Godfried Bomans (1913-1971). De planetoïde werd een jaar na de dood van Bomans ontdekt door de Amerikaanse astronoom van Nederlandse afkomst Tom Gehrels met een telescoop van het Palomar Observatory. Bomans was een van de meest gelezen schrijvers van Nederland, maar kreeg nooit een literaire onderscheiding. Hij schreef onder meer Pieter Bas en Erik of het klein insectenboek. ‘Planetoïde 23404 Bomans’ beweegt zich op een afstand van 257 miljoen tot 426 miljoen kilometer van de zon in de ruimte tussen de planeten Mars en Jupiter. De diameter bedraagt naar schatting zeven kilometer. Bomans draait in 3,45 jaar om de zon. Het voorstel om planetoïde 23404 te vernoemen naar Bomans is door Gehrels gedaan op voordracht van de Haarlemse boekenverzamelaar Loes Timmerman. Bomans is niet de enige Nederlandse schrijver die met een hemellichaam is vereerd. Ook naar Multatuli, Belle van Zuylen, Cissy van Marxveldt, Hella Haasse, Charlotte Mutsaers en Harry Mulisch zijn planetoïden vernoemd. (HC)

Auteursnaam op cover blijkt onbelangrijk

‘You can’t judge a book by its cover,’ is een Engels gezegde en liedje. En dat wordt bevestigd de site van Amazon, waar het publiek kan kiezen voor het beste omslag. De boeken die hier hoog genoteerd staan, vinden we in de waarderingslijstjes of toptienen van de kranten niet terug: Jonathan Tropper, Chuck Palahniuk, Jonathan Lethem: de voorkeur voor eigenwijs vormgegeven boeken is blijkbaar groter dan de voorkeur voor eigenwijs geschreven boeken. Bij de non-fictie-toppers staan wat meer boeken die ook in de kritische waardering hoog zijn geëindigd: David Granns Lost City of Z en Dave Eggers Zeitoun. Maar het opvallendst is wel dat enkele omslagen hoog gewaardeerd worden waarbij de auteursnaam nauwelijks te lezen is: Padgett Powells The interrogative mood en R.A. Scotti’s Vanished Smile zondigen tegen de wet dat in elk geval meteen duidelijk moet zijn wie een boek geschreven heeft. Binnenkort kan ook in Nederland gekozen worden voor het mooiste boekomslag. Die shortlist wordt 22 januari a.s. in Boekblad bekend gemaakt. (TJ)

Tweede Ronde verandert in KortVerhaal

Het Nederlandse literaire tijdschrift De Tweede Ronde gaat na bijna dertig jaar zijn naam wijzigen in KortVerhaal. Die naamswijziging betekent de opmaat voor een serieuze gedaanteverwisseling, aldus uitgever Martijn David van uitgeverij Mouria in Boekblad. Het blad, dat in 1980 werd opgericht door Peter Verstegen en Marko Fondse, gaat de klemtoon leggen op het kort verhaal en wil het aantal abonnees opkrikken. Uitgever Mouria wil KortVerhaal een grotere verspreiding geven in de gewone boekhandel, waar De Tweede Ronde nu te weinig beschikbaar is. Het tijdschrift zal in die zoektocht naar nieuwe lezers ondersteund worden door een website, www.kortverhaal.nu. Het eerste ‘nieuwe’ nummer verschijnt in maart 2010. (DL)

Universiteit van Oxford wijkt af van traditie

De Universiteit van Oxford gaat de de verkiezing van de hoogleraar poëzie veranderen. Hiermee wijkt de universiteit af van een eeuwenlange traditie, meldt The Guardian.

Tot voor kort waren alle ongeveer 300.000 afgestudeerden van de Universiteit van Oxford stemgerechtigd. Om eens in de vijf jaar de nieuwe hoogleraar poëzie te kiezen moesten zij wel op een bepaalde dag aanwezig in Oxford. De laatste verkiezing, waaraan minder dan 500 afgestudeerden deelnamen, liep dit jaar uit op een rel. De gekozen hoogleraar, Ruth Padel, moest na negen dagen aftreden, nadat was gebleken dat zij een lastercampagne had gevoerd tegen de andere kandidaat, Derek Walcott.

Voortaan is het ook mogelijk om via e-mail een stem uit te brengen. Ook wordt de verkiezingsperiode verlengd. Het bestuur van de Universiteit van Oxford vindt deze manier van verkiezingen ‘meer in overeenstemming met de 21ste eeuw.’ De nu nog vacante post poëzie moet in de herfst van 2010 zijn vervuld. (BH)

OP DE SITE

Beluister Franca Treur,Tommy Wieringa en Jolande Withuis in Lezen &cetera Live. Verder een interview met Connie Palmen, Flaubert op mummiejacht en ‘Streng protestantisme in elf boeken’.

M.m.v. Dirk Leyman, Bernard Hulsman, Hans Cottyn en Toef Jaeger

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl. Deze rubriek werkt samenmet depapierenman.be.

    • Bernard Hulsman
    • Toef Jaeger
    • Hans Cottyn