Nederland kort

Ombudsman: in NL is te weinig aandacht voor mensenrechten

TILBURG. Mensenrechten krijgen te weinig aandacht in Nederland. In tegenstelling tot andere landen spelen ze hier nauwelijks een rol in beslissingen van overheid en justitie. Dat zei de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer gisteren tijdens een lezing aan de Universiteit van Tilburg. Brenninkmeijer vraagt zich af waarom mensenrechten niet aan bod kwamen bij de evaluatie van de rellen op het strandfeest in Hoek van Holland. „De politie gebruikte op het strand excessieve maatregelen om zich te verdedigen. Het leven van het aanwezige publiek liep hierbij gevaar”, zei hij. Volgens hem rechtvaardigt een gebrek aan goede organisatie bij de politie niet dat er gewonden vielen en zelfs iemand om het leven kwam. Hij acht de kans groot dat hij nog klachten krijgt over het optreden van de politie. De ombudsman zei zijn zorgen over het gebrek aan naleving van mensenrechten te hebben aangekaart bij de verantwoordelijke ministers, maar dat de reactie was dat hij overdreef. „De overheid heeft instituties en een beleid nodig die op de naleving van mensenrechten toezien”, aldus de ombudsman. (ANP)

Twee gewonden door bermbom in Uruzgan

DEN HAAG. Twee Nederlandse militairen zijn gisteren in de Afghaanse provincie Uruzgan gewond geraakt toen zij met hun voertuig op een geïmproviseerd explosief reden. Dat gebeurde tijdens een patrouille in het noorden van de Baluchivallei, onder het stadje Chora. Het ministerie van Defensie heeft dat bekendgemaakt. Het tweetal zat in een Bushmaster, die aan de onderkant gepantserd is. De gewonden zijn overgebracht naar het hospitaal op de Nederlandse basis Kamp Holland. De mannen hebben zelf hun familie in Nederland kunnen inlichten. Defensie doet verder geen mededelingen over hun verwondingen. (ANP)

Weinig animo voor de ‘seniorenstad’

DEN HAAG. Hooguit 23.000 huishoudens van 55-plussers willen binnenkort wel verhuizen naar een woonomgeving met uitsluitend andere senioren. Dat is 1 procent van alle huishoudens van 55-plussers in ons land. Dat meldt het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie. Voor een heus ‘seniorendorp’ met 1.500 tot 2.000 huizen beslaat de landelijke animo nog geen half procent van alle 55-plussers. Aanleiding voor het onderzoek in de provincie Flevoland was het plan van een groep bedrijven om een seniorenstad te ontwikkelen in Noordoostpolder. (ANP)