Nederland & Europa kort

In de Europese Unie vindt ‘schokkend’ veel discriminatie plaats

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. In lidstaten van de Europese Unie hebben minderheidsgroepen in het dagelijks leven zeer geregeld te maken met discriminatie. Een EU-breed onderzoek onder 23.000 mensen heeft hiervoor „schokkend bewijsmateriaal” opgeleverd, schrijft het Bureau voor Fundamentele Rechten (FRA), een instelling van de Unie. Het is volgens de organisatie voor het eerst dat is geprobeerd in heel de EU de mate van discriminatie in kaart te brengen. Het bleek dat veel incidenten niet worden aangegeven wegens gebrek aan vertrouwen in de autoriteiten. „Dit geeft aan dat officiële cijfers over racistische discriminatie slechts het topje van de ijsberg vormen”, zo staat in het rapport.

‘EU moet de Grieken gezamenlijk helpen’

BONN. De Europese Unie moet een gezamenlijk antwoord vinden op de financiële problemen van Griekenland. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel gisteren, voorafgaand aan de EU-top van regeringsleiders, die ook nog vandaag plaatsvindt. „Wat in Griekenland gebeurt, treft ons allemaal”, zei Merkel op een bijeenkomst van christen-democratische EU-leiders in Bonn. Eerder op de dag noemde Jean-Claude Juncker, de Luxemburgse voorzitter van de eurogroep, het samenwerkingsverband van de landen die de euro hebben, de financiële situatie van Griekenland „zeer gespannen”. Een faillissement van het land is volgens hem echter niet aan de orde. „Ik sluit een staatsbankroet in Griekenland volledig uit.” (ANP)