N-Korea bereid tot hervatting van overleg

Noord-Korea is bereid om samen te werken met de Verenigde Staten teneinde de afgebroken onderhandelingen over het nucleaire programma van het land te hervatten. Het land wil nog geen concrete toezeggingen doen over het tijdstip voor hernieuwd overleg.

Het stalinistische regime wil samen met de Amerikanen „bestaande verschillen overbruggen”, aldus een woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De verklaring van Noord-Korea volgt op het bezoek aan het land dat de Amerikaanse gezant Stephan Bosworth gisteren afsloot. Bosworth heeft in gesprekken met hoge partijfunctionarissen afgetast of Noord-Korea weer bereid is terug te keren naar het zeslandenoverleg over de nucleaire ontwapening van het Koreaanse schiereiland. Bosworth noemde de gesprekken gisteren „openhartig en zakelijk”.

Het was de eerste ontmoeting op hoog niveau tussen de twee landen sinds het aantreden van president Barack Obama. Pyongyang heeft directe onderhandelingen met de VS steeds als voorwaarde gesteld voor eventuele hervatting van internationale onderhandelingen. Hoewel het regime van dictator Kim Jong-il geen harde toezeggingen heeft gedaan, waren de officiële reacties in Pyongyang positief en voedden hoop op hervatting van internationale onderhandelingen. Het Noord-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken verklaarde dat het overleg tussen de twee landen „hun wederzijdse begrip hebben vergroot”.

Rusland, een van de deelnemers aan het zeslandenoverleg, reageerde positief. „Als het waar is dat Noord-Korea weer om de tafel wil, dan is dat een stap in de goede richting van Pyongyang”, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De diplomatieke toenadering tussen de VS en Pyongyang komt na een periode van spanning als gevolg van de lancering van een langeafstandsraket door Noord-Korea in april en de ondergrondse atoomproef in mei. Bij het zeslandenoverleg waren naast de twee Korea’s, de VS en Rusland, China en Japan betrokken. (BBC, Reuters, AP)