Muziek - En Verder

Componist Roel van Oosten

componeerde zijn nieuwe werk voor orkest en koor Mare Liberum op teksten van o.a. Hugo de Groot over oorlog, vrede, welvaart en de zee. Het concert wordt gebracht door het Residentie Orkest, het Haags Toonkunstkoor en solisten Estefanía Perdomo (sopraan) en Frans Fiselier (bariton). De opdracht voor de compositie is gegeven omdat het dit jaar 400 jaar geleden is dat Hugo de Groot met zijn boek Mare Liberum de grondslag legde voor het zeerecht en het volkenrecht. Info: www.haagstoonkunstkoor.nl. 11/12 Dr Anton Philipszaal, Den Haag, Aanvang / 20.15 uur Res. (070) 8800333

Mahlers Adagietto

, uit de Vijfde symfonie, wordt door het Amsterdam Sinfonietta uitgevoerd in kleine orkestbezetting zonder dirigent. Daarnaast speelt de Italiaanse pianist Enrico Pace de zelden uitgevoerde Die vier Temperamente van Paul Hindemith. Van Benjamin Britten klinkt het opgetogen Young Apollo, een werk dat hij schreef bij aankomst in Amerika. Concerten op 11 dec Speelhuis Helmond, 12 en 15 dec Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam; 13 dec Parkstad Limburg Theater, Heerlen. Inl www.sinfonietta.nl

Het Nederlandse Kamerorkest

speelt o.l.v. violist/muzikaal leider Gordan Nikolic een programma rond Beethovens Zesde symfonie, de Pastorale. Ook op het programma: Mozarts Harmoniemuziek uit Don Giovanni , en Hindemiths Vier Temperamente. Concerten op 12,13,14 en 15 dec.

Het Weihnachts-Oratorium

van Bach wordt door Combattimento Consort Amsterdam en het Nederlands Kamerkoor gebracht in 5 steden, olv Jan Willem de Vriend. 18 dec Naarden; 19 dec Zwolle; 20 dec Arnhem; 22 dec Amsterdam; 23 dec Gouda. Inl. 020-5787979.

In de Oldenzaalse Plechelmusbasiliek wordt hetzelfde werk op 16 december om 19u eenmalig uitgevoerd. Solisten in deze uitvoering zijn Machtelt Baumans, Maarten Engeltjes, Nico van der Meel en Maarten Koningsberger. Het koor Consensus Vocalis en het orkest Concerto d’Amsterdam staan onder leiding van Klaas Stok. Res.: 0541-514023.

Biffy Clyro

is een drietal dat alternatieve rockmuziek maakt. Ze brachten vier albums uit; hun laatste plaat Only Revolutions bevat zware drums en even zware gitaarriffs. Drummer Ben Johnston heeft de nieuwste plaat al omschreven als ‘classic Biffy’. 17 dec., 20u30, Melkweg, Amsterdam. Inl: www. melkweg.nl

Deborah Brown & The Eric Ineke JazzXpress

JazzXpress is de band van Eric Ineke, al decennialang een van de betere Nederlandse slagwerkers. Met de cd For the Love of Ivie betuigen JazzXpress en de Amerikaanse zangeres Deborah Brown eer aan de unieke, bluesy stem van Ivie Anderson, vocaliste bij Duke Ellington van 1931 tot 1942. 17 dec., 20u30, Bimhuis, Amsterdam. Inl: www.bimhuis.nl

Gotcha All Stars

zijn, op een na, terug en geven een ouderwetse P-Funk party. Het is na twintig jaar hun eerste reünie en alle nummers van weleer passeren de revue in een chaotische en volle show. 11 dec., 20u30, Tivoli, Utrecht. Inl: www.tivoli.nl

De Dijk

toert met de feestdagen langs de Nederlandse poppodia met hun bekende mengeling van Nederlandstalige pop, rock, soul en blues. Vorig jaar nog bracht de groep het album Brussel uit, dat goed werd ontvangen. 11 dec., 21u, 013, Tilburg. Inl: www.013.nl