Kort nieuws Kunst

Jeugdtheater Max toch met subsidie naar Rotterdam

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 11 dec. - De Delftse jeugdtheatergroep Max krijgt per 1 januari toch subside van de Rotterdamse gemeente en verhuist alsnog naar die stad. De gemeenteraad heeft de groep van Moniek Merkx jaarlijks 1,5 ton euro steun toegezegd. Het rijk had de subsidie al verhoogd naar acht ton per jaar. Hiermee komt een einde aan een conflict tussen Max en Rotterdam. Aanvankelijk dreigde Max een van de instellingen te worden die door de reorganisatie in de rijkssubsidies tussen de wal en het schip geraken. Max werd begin dit jaar opgenomen in de basisinfrastructuur: door het ministerie van OCW werd de groep aangewezen als stadsgezelschap van Rotterdam, maar verloor daardoor de steun van Delft en de provincie Zuid-Holland. En Rotterdam weigerde te betalen, ook omdat het met Siberia net een eigen jeugdtheatergroep had opgetuigd.

Directeur Hoving Metropolitan dood

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 11 dec. - Thomas Hoving, voormalig directeur van het Metropolitan Museum of Art in New York, is gisteren thuis in New York overleden. Hij is 78 jaar geworden. Hoving was directeur tussen 1967 en 1977, een periode waarin grote objecten werden aangekocht, zoals de Tempel van Dendur, het schilderij Juan de Pareja van Velaszquez en de Euphronios-krater, een vaas die vorig jaar aan Italië is teruggegeven en die Hoving in de jaren zeventig voor 1 miljoen dollar had verworven. Hovings reputatie lag geregeld onder vuur. ‘The Met’ gold in die jaren als een berucht museum als het ging om de aankoop van illegaal opgegraven voorwerpen.

Kunstprijs BACA voor Francis Alÿs

MAASTRICHT, 11 dec. - De kunstenaar Francis Alÿs krijgt de BACA 2010, de tweejaarlijkse kunstprijs (50.000 euro) van het Bonnefantenmuseum in Maastricht. De BACA (Biennial Award for Comtemporary Art) eert een kunstenaar op grond van een avontuurlijk oeuvre en zijn invloed op andere kunstenaars. Alÿs werd in 1959 in Antwerpen geboren als Francis de Smedt, maar woont en werkt al ruim twintig jaar in Mexico City en sinds kort ook in Casablanca, Marokko. De jury noemt hem een „beeldend dichter”. Zijn werk bestaat uit foto, video, film en geschilderd werk. Hij laat geregeld anderen in opdracht die schilderijen uitvoeren. (ANP)

Publieksexpositie in Kröller-Müller

OTTERLO, 12 dec. - Het Kröller-Müller Museum laat het publiek een expositie samenstellen. Voor de tentoonstelling Expose - De allermooiste werken op papier kan men via internet kiezen uit honderd werken van onder anderen Vincent van Gogh, Pablo Picasso en Keith Haring. Deze tekeningen en gouaches zijn door hun kwetsbaarheid zelden of nooit te zien in het museum. (ANP)

Kies kunst via de site www.kmm.nl/expose