Kort nieuws Economie

Voorstel curatoren voor DSB klanten met problemen

Door onze financiële redactie

Amsterdam, 11 Dec. - De curatoren van DSB gaan klanten van deze bank met betalingsproblemen een voorstel doen voor een aangepaste terugbetaling. Ongeveer 600 mensen met een lening bij DSB die een klacht hebben ingediend over de hoogte van de aflossingen krijgen de komende dagen een brief. Als zij kunnen aantonen acute betalingsproblemen te hebben, krijgen zij van de curatoren een aangepast en individueel voorstel. De curatoren hopen de tot nu toe bij hen gemelde klachten voor het einde van het eerste kwartaal te hebben afgehandeld.

Eerste vlucht van Airbus A400M

Sevilla, 11 dec. - De A400M, het militaire transportvliegtuig van Airbus, beleefde vandaag zijn eerste vlucht van het vliegveld van Sevilla. De ontwikkeling van dit toestel heeft de Europese vliegtuigfabrikant Airbus de afgelopen jaren veel hoofdbrekens gekost. De introductie is vele malen uitgesteld, en is inmiddels meer dan twee jaar over tijd. Het project werd zes jaar geleden gestart. Er zijn orders voor 180 toestellen van diverse Europese landen. Het 127 ton wegende toestel heeft een kwartier gevlogen, waarbij diverse basisfuncties zijn getest. (AP)

Productie industrie daalt 7 procent

Den Haag, 11 dec. - De Nederlandse industrie heeft in oktober gemiddeld 7 procent minder geproduceerd dan een jaar eerder. Daarmee lag de afname van de productie op hetzelfde niveau als in september. Dat bleek vandaag uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De omzet in de industrie klimt langzaam uit het dal. De industriële ondernemers haalden in oktober weliswaar 17 procent minder omzet dan een jaar eerder, maar in september bedroeg de daling nog 21 procent. De omzetdaling was daarmee voor de vijfde achtereenvolgende maand kleiner dan een maand eerder. (ANP)

Derde Kerstdag goed voor supers

Leidschendam, 11 dec. - De supermarkten verwachten dit jaar 3 procent meer kerstomzet te halen dan vorig jaar. De omzet zou daarmee uitkomen op 800 miljoen euro, becijfert het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) in het jaarlijkse kerstonderzoek. Daarbij helpt het dat heel wat mensen overwegen een ‘derde Kerstdag’ te vieren, aldus CBL-voorzitter Klaas van den Doel. Ook over het hele jaar denkt de supermarktbranche op een hogere omzet uit te komen, die de 32 miljard euro nadert. Dat cijfer wordt positief beïnvloed doordat het jaar 53 weken telt. (ANP)