Kort nieuws Buitenland

Islamitische landen tegen Zwitsers minaretverbod

Genève, 11 dec. - De 56 lidstaten van de Organisatie van de Islamitische Conferentie hebben de Zwitserse regering gevraagd het verbod op de bouw van minaretten niet in te voeren. „De Zwitserse autoriteiten moeten alle parlementaire en juridische middelen uitputten om terug te komen op deze beslissing”, aldus Zamir Akrim, de Pakistaanse ambassadeur bij de VN. De islamitische landen vrezen andere verboden in Europa en toenemend geweld tegen moslims. Ruim 57 procent van de Zwitsers stemde in een referendum voor het verbod. Zwitserland telt vier minaretten. (AFP)

Roemenië moet stemmen hertellen

Boekarest, 11 dec. - Een deel van de stemmen van de verkiezingen in Roemenië van afgelopen zondag moet opnieuw geteld. Dat heeft het Constitutioneel Hof in Boekarest vandaag bekendgemaakt. Zittend president Traian Basescu won de tweede ronde zondag nipt, maar zijn tegenkandidaat Mircea Geoana betwistte de uitslag. Met de hertelling kan Basescu mogelijk zijn overwinning alsnog kwijtraken. 138.000 stemmen moeten opnieuw worden geteld. Basescu won met een marge van 70.000. Roemenië bevindt zich al maanden in een politieke crisis. (Reuters)

Gevangenishoofd Moskou ontslagen

Moskou, 11 dec. - De Russische president Medvedev heeft vandaag bij presidentieel decreet het hoofd van het gevangenissysteem in Moskou ontslagen. Het ontslag van Vladimir Davydov volgt op de dood in een Moskouse cel vorige maand van de Russische advocaat. Sergej Magnitski. Magnitski stierf volgens de officiële verklaring van de autoriteiten door een hartstilstand. Maar volgens investeringsbedrijf Hermitage Capital Group, voor wie Magnitski werkte en dat in problemen is gekomen met de Russische regering, is sprake van moord. Magnitski zou medische behandeling zijn onthouden om hem te dwingen tot belastende verklaring. (AFP)

Meer rechten voor homo’s Oostenrijk

Wenen, 11 dec. - Het Oostenrijkse parlement heeft een wet goedgekeurd die meer rechten verleent aan homoseksuele en lesbische koppels. Die hebben voortaan ook recht op een pensioen als een van de partners overlijdt, of alimentatie bij een scheiding. Adoptie is voorlopig niet toegestaan. De extreem-rechtse oppositie en de Groenen stemden tegen. Voor de Vrijheidspartij gaat de wet te ver, voor de Groenen niet ver genoeg. Een woordvoerder van de homogemeenschap noemde de wet een stap in de goede richting. (AP)

Iran geeft Ebadi Nobelprijs terug

Oslo, 11 dec. - De Iraanse regering heeft de medaille en het diploma behorend bij de Nobelprijs voor de Vrede weer ter beschikking gesteld aan de familie van Shirin Ebadi. Dat heeft de Noorse minister van Buitenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt. De Iraanse autoriteiten hadden vorige maand in het kader van een serie maatregelen tegen mensenrechtenadvocaat Ebadi haar kluis in een staatsbank met daarin de medaille afgesloten. De overheid heeft ook de bankrekening en pensioenbetalingen voor haar en haar man geblokkeerd. Ebadi leeft sinds juni in het buitenland. (Reuters)

Spanje: ruimere abortuswet nabij

Door onze correspondent

Barcelona, 11 dec. - Het Spaanse parlement heeft gisteren een belangrijke stap gezet naar hervorming van de abortuswetgeving. De socialistische regeringspartij PSOE wist zich met een amendement op de door haar voorgestelde wetswijziging te verzekeren van de cruciale steun van de Baskische Nationale Partij. Die had zich verzet tegen de bepaling dat meisjes van 16 en 17 zonder toestemming van hun ouders een abortus mogen ondergaan. De tegemoetkoming van links bestaat er uit dat deze meisjes wel een van de ouders of hun voogd moeten inlichten. Een uitzondering geldt voor meisjes die vrezen dat dit tot conflict binnen de familie leidt.

Explosie in Turkse mijn, 19 doden

Ankara, 11 dec. - Bij een gasexplosie in een Turkse steenkoolmijn in de westelijke provincie Bursa zijn gisteren 19 mijnwerkers omgekomen, zo hebben de autoriteiten meegedeeld. De mijnwerkers bevonden zich 220 meter onder de grond, aldus de minister van Arbeid. Bij eerdere mijnongelukken waren schendingen van veiligheidsregels en verouderd materiaal factoren. (AP)