Kort nieuws Binnenland

Zorginstelling Philadelphia wordt weer zelfstandig

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 11 dec. - De organisatie voor verstandelijk gehandicapten Philadelphia stapt uit woonzorgbedrijf Espria. De zorginstelling maakte dat vandaag bekend. Philadelphia richtte in april vorig jaar samen met thuiszorgzorginstelling Evean en woningcorporatie Woonzorg Nederland Espria op. De financiële situatie bij Espria bleek meteen al zorgelijk. Ook was er kritiek op vastgoedprojecten, zoals de aankoop van een hotel op Schiermonnikoog. Een faillissement dreigde en topbestuurders moesten opstappen. De nieuwe leiding wil nu weer terug naar de kerntaken van Philadelphia: goede zorg voor verstandelijk gehandicapten. Ook moeten de financiën gezond worden gemaakt.

Mexicaanse griep lijkt af te nemen

Bilthoven, 11 dec. - Het aantal mensen dat wegens Mexicaanse griep moet worden opgenomen in het ziekenhuis neemt steeds verder af. Ook het aantal mensen dat grieperig naar de huisarts gaat, daalt. Dat heeft het RIVM vandaag bekendgemaakt. Wel overleden er in de afgelopen week acht mensen aan het H1N1-virus. Bij een 14-jarige jongen was geen sprake van onderliggend lijden. Bij de andere zeven patiënten was dat wel het geval. Een van de patiënten was kort voor de besmetting ingeënt tegen het virus. In totaal zijn er nu vijftig mensen overleden aan de griep. (ANP)

Twee gewonden bermbom Uruzgan

Den Haag, 11 dec. - Twee Nederlandse militairen zijn gisteren in de Afghaanse provincie Uruzgan gewond geraakt toen zij met hun voertuig op een geïmproviseerd explosief (IED) reden. Dat gebeurde tijdens een patrouille in het noorden van de Baluchivallei, vlak onder het stadje Chora, zo maakte Defensie bekend. Het tweetal zat in een Bushmaster, die aan de onderkant extra gepantserd is. De gewonden zijn overgebracht naar het hospitaal op de Nederlandse basis Kamp Holland. De mannen hebben zelf hun familie in Nederland kunnen inlichten. (ANP)

Maastricht start campus in Brussel

Brussel, 11 dec. - De Universiteit Maastricht gaat in Brussel postacademisch onderwijs aanbieden over uiteenlopende Europese onderwerpen, zoals Europese besluitvorming en beleidsanalyse en Europese gezondheidszorg. Vandaag werd in Brussel het huurcontract ondertekend voor het pand waarin Campus Brussel wordt ondergebracht. Begin volgend jaar gaan de eerste activiteiten in Brussel van start. De Universiteit Maastricht gaat er speciaal voor mensen die werken bij de Europese instellingen postacademische cursussen en opleidingen aanbieden. (ANP)

Lesbische partner nu direct ouder

Den Haag, 11 dec. - Lesbische stellen die een kind krijgen, worden waar het hun ouderschap betreft in de toekomst net zo behandeld als heteroparen. Nu is het nog zo dat de partner van moeder het kind met toestemming van de rechter moet adopteren. Minister Plasterk (Homo-emancipatie, PvdA) kondigde gisteren de wijziging aan. (ANP)