Internationaal kort

Pakistan arresteert vijf Amerikanen bij moslimextremisten

Islamabad. In Sargodha, een stad in het oosten van Pakistan, zijn vijf jongemannen met de Amerikaanse nationaliteit gearresteerd die verbleven in een huis dat is gebruikt door de militante organisatie Jaish-e-Mohammad. Hun ouders hebben de Amerikaanse federale recherche FBI om hulp gevraagd, nadat ze een afscheidsboodschap van de mannen – tussen 19 en 25 jaar – hadden gevonden waarin werd opgeroepen tot de verdediging van moslims. De Pakistaanse politie zegt informatie aan agenten van de FBI te hebben verstrekt. Volgens de politie waren de vijf naar Pakistan gekomen om jihad te voeren in Pakistan en Afghanistan. Ze zouden zich via Facebook en YouTube hebben aangemeld bij een aan Al-Qaeda gelieerde groep, maar ter plaatse zijn afgewezen omdat ze geen betrouwbare referenties zouden hebben gehad. (AP, Reuters)

‘Risico op marteling Afghanen bekend’

Ottawa. Sommige Canadese militairen waren wel degelijk op de hoogte dat Afghaanse gevangenen die zij overdroegen aan de Afghaanse autoriteiten gemarteld konden worden. Dat heeft de Canadese legerleider generaal Walt Natynczyk woensdag gezegd. De Canadese regering en hoge officieren hadden tot nu toe volgehouden dat er geen bewijzen waren voor de beschuldigingen door een oud-medewerker van de Canadese inlichtingendienst. Natynczyk zei gisteren dat hij onlangs veldnotities heeft ontvangen die erop wijzen dat militairen wisten wat er met gedetineerden kon gebeuren. De legerleider kondigde aan te laten onderzoeken waarom deze informatie pas nu bekend is geworden. (AP, AFP, Reuters)

Israël geeft extra geld voor nederzettingen

Jeruzalem. De Israëlische regering is van plan 19 miljoen euro vrij te maken voor extra kredieten voor nederzettingen in de bezette Westelijke Jordaanoever, zo heeft een woordvoerder van premier Netanyahu gisteren bekendgemaakt. De bekendmaking volgt op een demonstratie van tienduizend boze kolonisten die woensdag bij de residentie van de premier in Jeruzalem protesteerden tegen de bevriezing van een deel van de bouw in nederzettingen gedurende tien maanden. Volgens de woordvoerder heeft het besluit niets met de protesten te maken. (AFP)

N-Korea accepteert medicijnen uit Seoul

SEOUL. Noord-Korea accepteert medicijnen uit Zuid-Korea om een uitbraak van Mexicaanse griep te bestrijden, zo heeft het regime gisteren bekendgemaakt. Noord-Korea heeft voor het eerst toegegeven dat zich in het land de Mexicaans griep voordoet. Het ministerie van Volksgezondheid heeft negen gevallen bevestigd in de stad Sinuiju bij de grens met China. Tot dusver hulde het geïsoleerde land zich in stilzwijgen over de griep, hoewel er berichten zijn dat de ziekte al veertig dodelijke slachtoffers heeft geëist in Sinuiju en de hoofdstad Pyongyang. (AP)